Новини Турагенции

Usit Colours организира българи за винен туризъм в Португалия

   
Usit Colours организира българи за винен туризъм в Португалия

Това да отпиеш глътка ароматно вино със спираща дъха гледка е едно от онези малки удоволствия, които винаги успяват да ни съблазнят. Именно такива позитивни емоции се стреми да провокира винения туризъм и макар че все още не е особено популярен сред българите, той носи определен чар и бързо открива своите привърженици. Има страни с изключителни винарни - и италианското, и френското вино са се превърнали в синоним за качество през последните години. Но има и една друга южна страна, която изобщо не изостава и предлага някои от най-добрите винени турове в света - Португалия!

Страната е известна със своите изискани вина

и прекрасни виноделски региони. Португалия притежава дълга история на винопроизводство, което се простира много, много години назад, и е свързано с богато културно наследство. Тази страна съчетава традиционни методи с модерни иновации, което допринася за производството на невероятни вина с разнообразни аромати и вкусове. Португалия притежава различни виноделски региони, включително Дуеро, Алентежу, Порто и други, които предлагат на посетителите възможността да се потопят в света на виното и да научат повече за традициите и културата, свързани с него. Независимо дали сте любител на вина или просто търсите нови и вълнуващи изживявания, виненият туризъм в Португалия е нещо, което не трябва да пропуснете. Очакват ви разнообразие от винените земи, възхитителни пейзажи, дегустации, уникална кухня и незабравими културни преживявания. Всичко това прави Португалия идеалното място за влюбени във виното пътешественици.

А каква по-добра възможност за лежерна почивка с вино в ръка от организирана екскурзия? Usit Colours пуска група за винен и гастрономически тур на Португалия, която в рамките на 9 дни от 18 до 26 септември ще се потопи в местната култура и начин на живот.

Цената на програмата е 4400 лв. при ранно записване до 15 юли 2023 г. и включва: самолетен билет със Swiss Air и Lufthansa София - Цюрих - Лисабон - Франкфурт - София с включени летищни такси и багаж до 20 кг чекиран и до 7 кг ръчен, 8 нощувки с включени закуски в посочените по програма хотели или подобни, 8 допълнителни хранения – по едно във всеки от дните по програма – обяд или ранна вечеря в зависимост от посещаваните винарни, всички посещения описани в програмата с екскурзовод на английски език и лицензиран винен гид на български език, всички трансфери с оторизиран комфортен автобус, дегустационни пакети според описаното по програма и медицинска застраховка асистанс с COVID-19 покритие 10 000 евро на човек.

“Тъй като в "Юзит" винаги се стремим да предлагаме продукти, които да задоволяват нуждите и на най-взискателните клиенти и да се отличават от със своята уникалност, решихме, че в подготовката на поредицата ни от пътувания “Винените съкровища на Европа” трябва да си партнираме с експерт, за който виното е страст и професия”, сподели Ванеса Манолова, маркетинг мениджър на туроператора. Затова и към пътуването ще се присъедини небезизвестният Ивайло Катерски. За него виното не е просто рутина, а любима тема, занимание, начин на живот. Страстта му и търсенето на познания в сферата на винената култура отвеждат Ивайло в Лондон, където той завършва 2-ро ниво, а неотдавна в София - и 3-то ниво на престижния курс на най-голямата обучаваща организация за вина и спиртни напитки WSET (Level 3 Award in Wines Certified). 

Ивайло Катерски ще съпроводи групата

през посещението на 8 винарни, където ще дава подробна информация за различните сортове вино, спецификите им, историята на винарните и други интересни факти, обвързани с местната култура и как тя е повлияна от виното.

“Има едно грешно схващане, че за да се насладиш на винен тур трябва да си експерт или дори сюмелиер, а това изобщо не е така. През призмата на виното и хубавата храна се усеща страната по един друг, по-автентичен, начин. Въпреки това сме включили и доста забележителности в градовете, така че се съчетава до голяма степен и със типичната екскурзионна програма”, коментира Катерски. 

Първата спирка от програмата е една от най-старите винарски изби в Сетубал – José Maria da Fonseca. По време на обиколката ще научите всичко за производството на известния Moscatel de Setubal – подсилено вино, възхвалявано от Луи XIV, което днес прави много заслужено завръщане на винената сцена. Ще опитате и уникалния Moscate Roxo de Setubal – произведен от червен сорт грозде. Освен това винарната е изключително живописна и разкрива прекрасни гледки.

Следва пешеходна обиколка на Евора. Това е един от най-очарователните градове в Португалия. Не само има невероятно добре запазен градски център с повече от 2000-годишна история той е и неофициалната столица на район Алентежу.

Herdade da Calada е друга близка изба с историческо значение. Основана през 1854 г. от потомците на херцога на Ланкастър, заобиколена от коркови и евкалиптови дървета, донесени от Австралия, тази кокетно-уютна винарна се крие сред нежните хълмове на Алентежу. В портфолиото ѝ се отдава почит не само към традиционния прочит на местните сортове, но и намират място няколко отлични авторски вина.

Освен изби

с дългогодишна история, туристите ще имат възможност и да посетят няколко с по-различен характер. Например Quinta do Arrobe, която се управлява от малък местен производител и се помещава в семейна къща. Тази избра изпъква с непринудената си домашна обстановка. Друг такъв пример е и Quinta da Palmirinha в района Vinho Verde.

“Често хората си мислят, че това е вид специфично вино за Португалия - името на региона подвежда, тъй като в превод означава “зелено вино”, но всъщност това е регион, недалеч от Порто, известен със своите млади вина (отлежали между 3 и 6 месеца). Уникалното на избата която ще посетим там, е че тя е една от единствените биодинамични такива в Португалия. Вината се създават с минимални външна намеса и се продават в някои от най-модерните винени барове по целия свят. В случая ще си говорим за натурални съставки, устойчив начин на живот и ще усетим природата по-добре от всякога”, изтъкна още Катерски.

В програмата са включени още

няколко интересни винарни, които предлагат уникален асортимент и успяват да разкрият чара на Португалия. “Хората в страната изпъкват с гостоприемството си и не е изненада, че често собствениците на избите ще се включват към беседите и ще организират традиционни обяди. За тях това е огромно удоволствие и си личи! А самата им кухня няма нищо общо с другите близки държави. Особено в континенталната част на Португалия ще опитаме всякакви интересни деликатеси. Наистина така сме планирали всичко, че да се докоснем максимално до местните и да се потопим в техния свят”, разказва още виненият експерт. 

Откриването на прелестите на португалското винопроизводство гарантира да се поглезите с невероятни вина, да се потопите в историята и традициите, свързани с него, и да се насладите на красивите пейзажи и гостоприемството на местните жители. Независимо дали сте експерт в света на виното или просто обикновен любител, групата за винен туризъм в Португалия на Usit Colours ще ви остави с незабравими спомени и нови открития. Така че, ако сте готови да се потопите в света на ароматите, вкусовете и културата на виното, не се колебайте да посетите Португалия и да се насладите на едно истинско винено приключение.

Йоана Шомова



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати