Новини Събития

Топ 20 на най-добрите нудистки плажове в света

   
Топ 20 на най-добрите нудистки плажове в света

2022 беше знаменателна година за голотата по целия свят.

Властите в Берлин наскоро обявиха, че жените могат да посещават обществените плувни басейни на германската столица топлес, докато американският остров Нантакет узакони голотата от кръста нагоре за нежния пол през миналия декември, след като местните жители гласуваха в полза на „равенството между половете на плажовете“.

След многогодишно прекъсване заради COVID пандемията, кампанията Free the Nipple се завърна с паради в Ню Йорк, Ванкувър, Париж и други. Междувременно, по света местата за слънчеви бани и плуване без плажно облекло се увеличават, посочва CNN Travel.

От скалисти брегове през големи градски заливи до уединени кътчета, днес има стотици плажове, на които е напълно законно да се забавлявате край морето без никакви дрехи.

И макар че нудистките плажни дестинации може да изглеждат като модерно изобретение, това, всъщност, е доста стара идея, продукт на иначе консервативната Викторианска епоха.

През 1880-те американският поет Уолт Уитман възхвалява предимствата на „въздушната баня тип Адам“, описвайки собствените си голи разходки и плуване край Тимбър Крийк в Ню Джърси.

Канализирайки същото настроение, натуристкото движение се разраства в Европа и Северна Америка през първата половина на 20 век - с градски паркове, къмпинги и плажове, създадени за онези, които искат да се срещнат с природата в най-естественото им състояние.

Един от страничните ефекти на социално и сексуално либералните 60-те години на миналия век е движението за „свободен плаж“, което води до разпространение на нудистки плажове по целия свят.

Тяхната популярност не е спаднала и днес, като всяка година се появяват нови и нови места на нудистката карта.

Ето 20 от най-добрите голи плажове по света, подбрани от CNN Travel:

Playa Naturista Chihuahua, Уругвай​

Разположен на около 30 минути път с кола от Пунта дел Есте, най-известният гол плаж в Уругвай гледа към залива Портесуело на брега на Атлантическия океан.

Фотогеничните дюни и температурите на водата, достигащи 25 по Целзий и повече дори през зимата в южното полукълбо, добавят към привлекателността на ивицата.

След десетилетия неофициален нудистки плаж, Chihuahua най-накрая получава легален статут през 2000 г. Оттогава се добавят повече удобства, като например Hotel El Refugio Nudista Naturista, в който гостите могат да избират да носят дрехи или не.

Nida, Литва

Хладното Балтийско море може да не изглежда като най-подходящото място за голо плуване. Но тази прекрасна дълга пясъчна коса предлага едно от най-живописните места в Европа, на които можете да изложите всичко на показ.

Със своите покрити с диви цветя дюни (едни от най-високите в Европа) и крайбрежна гора, плажът е център на колония художници от 19-ти век, която привлича много от водещите творци в различни сфери от онова време.

Ако вървите на юг по протежение на пясъчната коса, ще стигнете до ограда, която маркира границата между Литва и Русия.

Little Palm Beach, Нова Зеландия​

Въпреки че технически е законно да събирате слънце голи на който и да е плаж в обичащата личната свобода Нова Зеландия, местните натуристи са склонни да се събират на добре познати места за целта, като Little Palm Beach на остров Уайхеке.

Достигането до уединения бряг включва 40–60 минути пътуване с ферибот или автомобил от Оукланд до северния бряг на острова, след което следва кратко спускане.

Можете да завършите (или да ограничите) своето плажно приключение в многото винарни, ресторанти и художествени галерии на острова.

Nugal, Хърватия

Заобиколен от отвесни скали и борови дървета, до този отдалечен плаж на континента срещу остров Брач ​​се стига по тясна пътека, която изглежда пригодена за кози, а не за хора.

Не забравяйте да си вземете дебела кърпа или дори шезлонг - подобно на много хърватски плажове, повърхността е покрита с камъчета, а не с пясък. Nugal е на около половин час пеша от най-близкия град, въпреки че може да се стигне и с лодка или морски каяк от Макарска или Тучепи.

Moshup, Масачузетс, САЩ

Кацнал в западния край на острова, Moshup е дълга извита нишка, която се увива около историческия фар Gay Head (построен през 1799 г.) Частта, в която можете да се разхождате и без дрехи, се намира под пясъчни скали с цвят на ръжда, обявени за национален природен паметник през 1966 г.

Moshup е отворен безплатно за всеки, който иска да се съблече, за разлика от Lucy Vincent - частния нудитски плаж на острова.

Black's Beach, Калифорния, САЩ

Разположен под 100-метровите скали на Torrey Pines, Blacks е любимото място на Голдън Стейт повече от 50 години, като някога е единственият легален гол плаж в целите Съединени щати.

Дълъг, широк и благословен със страхотни условия за сърф, до плажа се стига по зигзагообразната пътека от върха на Torrey Pines Gliderport близо до Калифорнийския университет в Сан Диего.

Lady Bay Beach, Сидни, Австралия

Въпреки че понякога изглежда, че на почти всеки плаж в Австралия облеклото не е задължително, в страната има редица официални голи плажове, като Lady Bay. 

Разположен точно в южната част на пристанището на Сидни, той е малък и тесен, но невероятно уединен за местоположението си в близост до такъв голям град. Скалистите издатини около South Head също се използват за голи слънчеви бани.

Buhne 16, остров Силт, Германия

„Усмихни се и се разголи“ може би е мотото на нудистите на този остров в Северно море, където средната температура на водата през лятото е 17 градуса.

Технически всички ивици на Силт допускат плажуване без дрехи, но Buhne 16 е първото и все още най-предпочитано място за голи слънчеви бани по германския бряг.

Това е място, на което плажуващите могат да се отпуснат в известните плажни столове на сини и бели ивици или да участват в прочутите летни плажни партита.

Wreck Beach, Ванкувър, Канада

Определен като един от най-дългите нудистки плажове в света с дължина 7.8 километра, Wreck Beach, всъщност, е поредица от пясъчни ивици, каменисти равнини и скалисти издатини, увити около края на Point Gray.

Тъй като Университетът на Британска Колумбия е наблизо, постоянен поток от студенти и преподаватели хвърля дрехите на този плаж от началото на 70-те години на миналия век, когато за първи път става популярен. Вечнозелени дървета и покрити със сняг върхове допълват канадската атмосфера.

Red Beach, остров Крит, Гърция

Този уединен бряг в южната част на Крит е горещо място за голи слънчеви бани. Наименуван на своя пясък и скали с цвят на охра, Червеният плаж (или Кокини Амос) се достига чрез 20-минутен пешеходен преход от Матала или много кратко пътуване с лодка от брега на селото.

Създаден от европейските хипита през 60-те години на миналия век, плажът предлага шезлонги и чадъри под наем и е дом на забавен малък бар, наречен Yiannis, който е известен със своето мохито.

Забележка: мистериозните скални сечения в края на плажа са съвременно творение и определено не са древни минойски реликви.

Anse de Grande Saline, Сейнт Бартс

Докато Карибите са пълни с прекрасни плажове, тази дива, бяла пясъчна ивица е едно от малкото места на островите, където публичната голота се толерира (въпреки че нудизмът технически е забранен на Сейнт Бартс.)

Посетителите трябва да носят със себе си всичко необходимо за един ден на брега, особено слънцезащитен крем, тъй като няма сянка, под която да се скрият.

L'Esprit - отличен френски ресторант, е на пешеходно разстояние от Grand Saline и си заслужава да бъде посетен. Просто не забравяйте да се облечете, преди да си тръгнете от плажа.

Platja des Cavallet, Ибиса, Испания

Разположен между тъмносиньото Средиземно море и многоцветните солени басейни близо до най-южната точка на Ибиса, официалният нудистки плаж Es Cavallet е разделен на различни секции.

Обаче обичащите голотата не са единствените същества, които често посещават района. Тези ярко розови неща, които ще видите да се разхождат на заден план, не са изгорели от слънцето туристи, а по-скоро фламинго, които обичат да се събират в плитките солени води.

Little Beach, Мауи, Хавай

Заобиколен от древни потоци лава и конус от вулканични остатъци, Little Beach би бил супер готин, дори ако не можете да свалите дрехите си.

Част от щатския парк Makena на югоизточния бряг на острова, той гледа към национален морски резерват, известен със своите костенурки, делфини, китове и тропически риби.

Възлести дървета осигуряват малко сянка, а заливът е добре защитен от вълните и идеален за плуване. Традиционни танци и музика забавляват тълпата по време на неделните залези.

Cap d'Agde, Франция

Понякога наричано „Голият град“, натуристкото селище Cap d'Agde е най-големият плажен курорт в света, привличащ до 40 000 гости всеки ден през високия сезон.

Посетителите са свободни да бродят голи, където пожелаят – ресторанти и магазини, пощенски станции или банки, да плават с лодката си или да се излежават на дългия обществен плаж (където голотата е задължителна, дори и за тези, които не са отседнали в курорта).

Нерезидентите могат да останат да пренощуват в натуристкия хотел, къмпинг или да наемат имоти под наем.

Mpenjati Beach, Южна Африка

Единственият официален нудистки плаж в Южна Африка – и може би единственият законен плаж без задължително облекло на целия африкански континент, се намира в природния резерват Mpenjati на юг от Дърбан.

Правният му статут е постигнат през 2014 г., но това идва със списък от забрани, включително зяпане, снимане, фриволно поведение и т.н. Местните духовници и други продължават да организират протести срещу него.

Playa Zipolite, Оахака, Мексико

Създаден за първи път от мексикански и американски хипита през 60-те години на миналия век, участъкът се простира на около два километра със скалисти части в двата края и е известен като нудистки (въпреки че това не е законно в страната).

Докато главният плаж тук е обграден от бюджетни хотели и кафенета, малка ивица пясък в източния край, наречена Playa del Amor, предлага много повече уединение.

Metsoke Dragot, Израел

Поплувайте голи в топлата, ултрасолена вода и намажете цялото си голо тяло с наситена с минерали черна кал на този скалист плаж на западния бряг на Мъртво море.

Може би единственото място в Близкия изток, на което се толерира всякакъв вид публична голота, Metsoke Dragot се намира на около час път с кола от Йерусалим и изисква внимателно шофиране по неасфалтиран път, за да се стигне до бреговата линия.

Единственият хотел и бар наблизо е Metzoke Dragot Travellers Village на върха на скалата.

Praia Massarandupió, Бразилия

Оскъдните бикини, носени на Копакабана, може да излагат на показ ужасно много бразилска плът, но не толкова, колкото този нудистки плаж по крайбрежието на Баия.

На два часа път с кола северно от Салвадор, плажът е на около един километър пеша от паркинга по протежение на бреговата линия, оградена от кокосови палми, хълмисти дюни и много удобни за сърфиране вълни.

Spiaggia di Guvano, Вернаца, Италия

Разположен на великолепния Чинкуе Тере, този изключителен италиански нудистки плаж изглежда като от филм. Към мистиката му се добавя и фактът, че до него може да се стигне само през стар, изоставен железопътен тунел (носете фенерче) по пътека от село Корнилия.

Той е напълно примитивен, без никакви съоръжения, така че имайте това предвид, когато планирате посещението си. Плажът е чакълест, а не с пясък, но водата е бистра, чиста и прекрасна.

Haulover Beach Park, Маями, Флорида

Най-популярният обществен гол плаж в Съединените щати привлича повече от 1.3 милиона нудисти на своите бели пясъци всяка година. Частта за "облечени", маркирана в двата края с огради, предлага плажни столове и чадъри под наем, както и спасители.

Най-големите тълпи се събират на плажа по време на Националната седмица на голото развлечение през юли и всеки път, когато Haulover се опитва да постави нов световен рекорд за най-масово голо плуване.

 

 



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати