Новини Събития

Римският колизеум вече има панорамен асансьор

   
Римският колизеум вече има панорамен асансьор

В Колизея (наричан и Колизеум) вече има панорамен асансьор, с който всеки желаещ ще може да стигне до горния етаж на световноизвестния паметник в италианската столица от юни, съобщиха ТАСС. 

Асансьорът ще работи между втория и третия етаж и ще улесни посещението на хора с увреждания. Той ще спестява изкачването на 100 стръмни стъпала, пише в. "Джорнале", цитиран от БТА. 

На тържествената церемония по откриването във вторник вечерта присъстваха италианският министър на културата Дженаро Санджиулиано и холивудският актьор Ръсел Кроу, който играе главната роля във филма "Гладиатор".

Строежът на Колизея започва при император Веспасиан през 70-71 г. Сградата е открита през 80 г. и по същото време там се провеждат първите гладиаторски битки. За тези цели арената е използвана с прекъсвания до разпадането на Западната Римска империя през 476 г., след което започва нейният упадък. Първоначално амфитеатърът е служил за гробище, а по-късно е превърнат в крепост. 

С настъпването на Ренесанса сградата започва да се използва като източник на строителни материали: целият мрамор, с който е облицована, е послужил за украса на дворците на благородниците в Рим. През 18-и век папа Бенедикт XIV спасява Колизея от пълно унищожение, като го освещава в памет на първите християни, екзекутирани там заради вярата си. Според католическата традиция се провежда шествие около Колизея вечерта на Разпети петък. 

Този древен римски паметник остава един от най-популярните туристически обекти в света и основен символ на Рим. Посещава се от повече от 7 милиона души годишно.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати