Транспорт

Идеалната семейна лятна ваканция е на къмпинг

  01.06.2023 10:57  
Идеалната семейна лятна ваканция е на къмпинг

Юни и септември са месеците, които специалистите препоръчват като най-подходящи за лятна семейна ваканция, особено когато тя е и с малки деца. Причините за това са няколко и стъпват основно на условията, които предоставят началото и краят на всеки един туристически сезон - повече спокойствие и чистота, щадящо слънце и по-нисък риск от респираторни инфекции, съобщават от Karavani.bg.

"През юни и септември слънцето не е толкова силно и можем по-безопасно да се насладим на почивката си. Тези месеци не се характеризират с екстремно високи температури и вероятността от топлинен удар е по-ниска, отколкото през юли и август. В началото и в края на летния сезон курортите не са пренаселени и вероятността да се разболеем от респираторни инфекции е по-малка", казва д-р Диана Ненчева-Миличевич, педиатър, УМБАЛ "Лозенец", член на Българската педиатрична асоциация.

Именно това са и тенденциите, които наблюдават в една от най-големите платформи за устойчив туризъм и резервиране на места за настаняване в къмпинги - Karavani.bg. Малко преди старта на активния сезон, платформата отчита близо четири пъти по-голям интерес и брой резервации спрямо същия период през 2022 г. Планирането на спокойна семейна почивка с децата, извън най-горещите летни дни, пък е сред основните причини за резервация на каравана, кемпер или бунгало през юни.

"Виждаме три основни групи почиващи, които предпочитат да си резервират ваканция на къмпинг с нас през юни - семейства с малки деца, които търсят спокойствието и по-подходящи условия в началото на сезона; двойки, които искат да избягат от града и да се насладят на морето; хора, които работят от разстояние, т.нар. "дигитални номади", и се насочват към морето", коментира основателят на Karavani.bg Николай Неков.

За да отговори на нуждите и предпочитанията на своите потребители, платформата за отдаване под наем на каравани, кемпери, бунгала и палатки предлага широк избор за настаняване на къмпинги в страната. С близо 200 предложения онлайн търсещите пълноценна семейна почивка могат лесно и сигурно да намерят и да резервират своето лятно преживяване сред природата, което също носи своите позитиви. Детските специалисти също смятат ваканцията сред природата за предпочитана и добра опция за летуване за най-малките, посочват от платформата.

"Почивката сред природата има множество положителни страни. Играта на открито подпомага нервно-психическото и физическото развитие на детето, а и сплотява семейството. Увеличеното количество движения и физическо натоварване предпазват децата от пандемията на 21 век - затлъстяването. Чистият въздух и дозираният престой на слънце имат имуностимулиращо действие", добавя д-р Ненчева-Миличевич.

Сред другите причини за избор на резервации в началото на сезона са по-големият избор от места за настаняване и последните възможности за намаления преди влизането в активния летен период.