Анализи

Туристическият бранш не иска политическо лице за министър

   
Туристическият бранш не иска политическо лице за министър

Туристическият бранш не одобрява политическо лице да заеме поста на министър на туризма. Бизнесът се надява на експерт или добър мениджър, който да има визия за развитие на сектора, показва допитване на TravelNews до представителите на основните организации. До момента за министър на туризма е спрягано името на бившия зам.-министър на външните работи Зарица Динкова в бъдещото правителство на ПП-ДБ, което се очаква да бъде подкрепено и от ГЕРБ.

Преди време се споменаваше и името на Гергана Кабаиванова, която беше предложена първоначално от акад. Николай Денков (ПП-ДБ), който ще е министър-председател 9 месеца, а след това толкова и Мария Габриел (ГЕРБ). Нейната кандидатура е оттеглена, защото е от ДСБ, а техни политически лица няма да участват в кабинета. Освен това не е подкрепена от туристическия бранш, защото няма нищо общо с него, а е с опит в земеделието и хранителната индустрия, като основател на фермерските пазари. Браншът подхожда с недоверие и към Зарица Динкова, която беше в ръководството на партия „Зелено движение“ (част от ДБ). Тя е магистър по дипломация и международни отношения от Университета "Комплутенсе" и Дипломатическа школа към Министерството на външните работи на Кралство Испания, Мадрид.

Динкова беше заместник-министър на външните работи в двете служебни правителства през 2021 г. Тя беше главен политически съветник в Европейския парламент към евродепутата Радан Кънев. Има опит като мениджър на големи международни проекти за ООН и ЕС. Освен това беше в ръководството на партията "Зелено движение", която е част от ДБ. На последните парламентарни избори беше кандидат-депутат от 25-ти МИР в София, но не влезе в парламента.

„Не смятам, че политически лица ще са полезни за туризма. Трябва ни лидер, който може да обедини бранша и да има визия за неговото развитие“, коментира пред TravelNews председателят на Съюза на заведенията в България Емил Коларов. „В никакъв случай не искаме политическо назначение, защото нямаме време да учим някой на туризъм. Затова трябва да бъде човек от сектора, да разбира проблемите и да започне да работи веднага“, каза Коларов.

„Туризмът трябва да е приоритет за едно редовно правителство. Министърът е хубаво да разбира, за да може да работи. В противен случай ще бъде блокиран от бранша“, заяви проф. Георги Рачев, зам.-председател на Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА) и председател на Алианса на туристическата индустрия в България. Според него политическо лице ще има подкрепа само от партиите, но не и от бизнеса, защото ще му бъде натрапено. Рачев допълни, че е задължително зам.-министрите да бъдат експерти от бранша – туроператори, ресторантьори и хотелиери.

Подобна позиция изрази и Павлина Илиева, председател на Сдружението на туроператорите и туристическите агенти „Обединение Бъдеще за туризма“ (ОБТ). „Който и да сложат ще е все тая, защото туризмът не е национален приоритет. Ще се върши работа на парче и няма да има тласък на сектора“, смята Илиева. По думите й министърът ще бъде очречен да не върши нищо. Затова на бранша му трябва човек с възможности и опит.

Димитрина Горанова, председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА), каза, че за поста трябва добър ръководител и с управленски опит. За нея също е важно заместник-министрите да бъдат специалисти от сектора.

Председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Георги Щерев посочи, че са изпратили становище до акад. Николай Денков. „Не е задължително министърът да бъде човек от бранша или от туризма, но да е добър администратор и да познава еврофондовете“, подчерта той. Щерев допълни, че са предложили кандидатури на акад. Денков, но отказа да ги назове.

Изпълнителният директор на Националния борд по туризъм д-р Полина Карастоянова апелира политиците да имат отговорно отношение към туризма, като голям сектор от националната икономика. „Всякакви експерименти с хора, които нямат нужното образование, опит и квалификация в туризма, ще бъдат неуместни и катастофални“, подчерта тя. Според нея бъдещият министър трябва да бъде уважаван и доказал се колега от средите на туристическия бизнес.

Мирослав Иванов



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати