Новини Транспорт

Първият национален електрически влак на Турция вече превозва пътници

   
Първият национален електрически влак на Турция вече превозва пътници

Първият национален електрически влак, произведен от Turkish Railway Vehicles Industries вече е в експлоатация. Влакът ще се движи по пет пъти на ден по маршрута Адапазаръ-Гебзе, започна своето пътуване с първото си пътуване от Адапазаръ в събота, според съобщения в местните медии.

Влакът развива скорост от 160 км/ч. Той е произведен изцяло в Турция, като се започне от проектирането до производството. В зависимост от нуждите към локомотива могат да се бъдат прикачени три, четири пет или шест вагона. Влакът разполага с 324 места. Електрическите влакове предлагат не едно удобство - Wi-Fi, кухня, два вагона за хора с увреждания, специална стая за майки и деца. По време на пътуването пък хората ще получават кафе, чай, разхладителни напитки.

Влакове притежават сертификат TSI, който е необходим за експлоатация в Турция и страните от Европейския съюз.

Според министъра на транспорта и инфраструктурата Адил Караисмаилоглу досега са произведени два прототипа. Той обеща да увеличи броя им с четири през 2024 г. и като добави още 15 през 2025 г., за да задоволи транспортните нужди. "До 2030 г. ще имаме 56 влака", коментира той, цитиран от Daily Sabah.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати