Новини Хотели

Иван Демерджиев: Пред финал е проверката на ГДБОП на злоупотребите с парите за украинските бежанци

   
Иван Демерджиев: Пред финал е проверката на ГДБОП на злоупотребите с парите за украинските бежанци

Пред финализиране е проверката на ГДБОП на злоупотребите, засечени при разходването на държавните средства за настаняването на украинските бежанци. Това каза по време на блицконтрола вътрешният министър Иван Демерджиев. До момента проверката на МВР е установила редица дублирани регистрации на украински граждани в хотелите, каза министърът на вътрешните работи от парламентарната трибуна.

"Понякога се касае за хотели на един и същи човек, който няма как да не знае, че едно лице е регистрирано на няколко места. Има хотели, в които са настанени над 1,5 пъти повече хора от максималния капацитет, деца, които не са се родили и хора, които не са влизали в България", каза Демерджиев. "С украинския посланик разграничихме хората в нужда от туристите. Броят на хората, които трябва да получат закрила рязко намаля", каза още Демерджиев.

При първата физическа проверка са били установени 3000 души по-малко от 12 000, които би трябвало да са настанени в съответните хотели. По думите му трябва да се установи дали хотелиери участват в тези практики или дали има и замесени представители на държавата. Той припомни, че преди седмица внесе и сигнал в прокуратурата.

"Нямам обратна връзка от прокуратурата по повод сигнала, тече проверка от няколко месеца в ГДБОП и не е завършила. Данните са плод на две работни групи", уточни министърът, визирайки тази от Министерство на туризма и Националния оперативен щаб. По думите му оптимизацията, която е извършил по темата, е спестила милиони левове на държавата.

Срещу изнесените данни възрази депутатът от ПП Настимир Ананиев. "Търси се под вола теле, смешно е", протестира той в реплика от трибуната. "Оставам с впечатлението, че никога не е удобно да се изнасят факти", отговори Демерджиев, като посочи, че веднъж не е удобно, защото сме в изборна ситуация, после пък сме в съставяне на правителство. "Винаги съм изнасял факти", подчерта Демерджиев.

В отговор на ИТН дали на база на изнесените данни смята, че е налице основание да се търси персонална отговорност за откритите от МВР злоупотреби с парите за бежанците, вътрешният министър каза, че това не е негова работа, а на компетентните органи, които е сезирал. "Нямам лично данни Калина Константинова да е извършила това", каза

Демерджиев, но в същото време напомни, че дори и разплащанията да са ставали през Министерството на туризма, то тази дейност се организира и контролира от съответния ресорен вицепремиер, който в случая беше тя.

Самата Константинова поиска лично обяснение, в което протестира срещу замесването на името й. Тя настоя повече да не бъде обвързвана с "недоказани престъпления". "Дори да има някакви злоупотреби, няма как да има нещо с мен. Тази координирана атака срещу мен персонално е безпочвена", каза депутатката от ПП, която отговаряше за бежанците в кабинета "Петков". "Безспорен факт е , че аз ръководех щаба. Програмата с хотелите се ръководеше изцяло от министъра на туризма. Винаги са се проверявали дублажи на хотели, дали един личен номер на чужденец е дублиран", обясни тя.

По думите й сравнението между изхарчените за първите пет месеца от войната 100 млн. лв. и около 30-40 млн. от служебния кабинет след това, е несъстоятелно, защото по нейно време бежанците са били 68 хиляди, докато сега са около 8 хил. човека. "Сравняването на тези домати с портокали е абсурдно. Редовният кабинет преустанови една хуманитарна криза", категорична беше Калина Константинова.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати