Анализи Новини

Туризмът е разочарован от номинацията за министър и иска смяната й

   
Туризмът е разочарован от номинацията за министър и иска смяната й
Зарица Динкова е кандидатът за министър на туризма

Туристическият бранш е разочарован от номинацията на Зарица Динкова за министър на туризма от ПП – ДБ в бъдещото правителство на акад. Николай Денков, което се очаква да бъде подкрепено от ГЕРБ. Бизнесът се надяваше на кандидатура, която да идва от сектора и да влезе бързо в ритъма на работа и решаването на задълбочаващите се проблеми.

„Бизнесът не очакваше подобна номинация, а на лице, което е близко до туризма. Надяваме се на смяна и по-сериозна кандидатура“, заяви пред TravelNews  проф. Георги Рачев, председател на Алианса на туристическата индустрия в България (АТИБ), който обединява сдруженията на туроператори, хотелиери и ресторантьори и е зам.-председател на Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА). Според него Зарица Динкова може да е добре подготвена като администратор и обазование във външната и европейска политика, но това няма нищо общо с туризма. „Туризмът трябва да е приоритет за едно редовно правителство. Министърът е хубаво да разбира, за да може да работи. В противен случай ще бъде блокиран от бранша“, коментира Рачев. АТИБ ще изпрати писмо със своето недоволство до акад. Денков, Мария Габриел и лидерите на ПП - ДБ и ГЕРБ.

Подобна позиция изрази и Павлина Илиева, председател на Сдружението на туроператорите и туристическите агенти „Обединение Бъдеще за туризма“ (ОБТ). Тя също е разочарована от предложената номинациия. „Новият министър трябва да има идеи и кураж с какво се захваща. Ще се върши работа на парче и няма да има тласък на сектора“, смята Илиева. По думите й министърът ще бъде обречен да не върши нищо. Затова на бранша му трябва човек с възможности и опит, защото трябва да бъде променен Законът за туризма и да бъде създаден Гаранционен фонд за туроператорите.

„Предложената кандидатура на Зарица Динкова е много далеч от туризма. Трябва ни човек, който да е работил и да е дишал в бранша, а не само да е нощувал в хотели“, обяви председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Георги Щерев. Според него идва случаен човек, който нямат време да обучават при очакванията за лош сезон, липсата на туристи в крилата и огромен спад от Германия. „Динкова е хубава и красива жена, но на нас ни трябва човек с опит и да е по-близо до туризма“, допълни Щерев. По думите му липсата на единна кандидатура в бранша показва подигравката на политиците с туризма. От БХРА са изпратили становище до акад. Николай Денков.

Несъгласие с номинацията в писмо до Денков, Мария Габриел и лидерите на парламентарните групи от ПП – ДБ и ГЕРБ са изпратили и от Конфедерацията на българския туристически бизнес, в която влизат хотелиери, туроператори, сдруженията на редсторантите, заведенията и Националния борд по туризъм. „Настояваме спешно да бъде преосмисленана кандидатурата за министър на туризма в бъдещото правителство. Не обсъждаме и не коментираме личните качества на Зарица Динкова като експерт във външната и европейската политика, но тя няма нужната експертиза, квалификация и образование в туризма“, заяви Полина Карастоянова, изпълнителен директор на НБТ. Според нея Динкова не познава туристическия сектор и натрупаните тежки проблеми, които трябва бързо да бъдат решени.

"Пълно разочарование е номинацията на Зарица Динкова за министър на туризма. Това ще бъде човек, който ще се учи на наш гръб", подчерта Ричард Алибегов, председател на Конфедерацията на българския туристически бизнес и председател на Българската асоциация на заведенията. "Партиите обявиха, че се търсят най-добрите експерти за всички министерства, а ние полувачаме човек, който няма нищо общо с туризма, което е скандално", допълни той.

„Не смятам, че политически лица ще са полезни за туризма. Трябва ни лидер, който може да обедини бранша и да има визия за неговото развитие“, коментира председателят на Съюза на заведенията в България Емил Коларов. „В никакъв случай не искаме политическо назначение, защото нямаме време да учим някой на туризъм. Затова трябва да бъде човек от сектора, да разбира проблемите и да започне да работи веднага“, каза Коларов.

Димитрина Горанова, председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА), каза, че за поста трябва добър ръководител и с управленски опит. За нея също е важно заместник-министрите да бъдат специалисти от сектора.

Номинираната за поста министър на туризма Зарица Динкова беше в ръководството на партия „Зелено движение“ (част от ДБ). Тя е магистър по дипломация и международни отношения от Университета "Комплутенсе" и Дипломатическа школа към Министерството на външните работи на Кралство Испания, Мадрид. Динкова беше заместник-министър на външните работи в двете служебни правителства през 2021 г. Тя беше главен политически съветник в Европейския парламент към евродепутата Радан Кънев. Има опит като мениджър на големи международни проекти за ООН и ЕС. На последните парламентарни избори беше кандидат-депутат от 25-ти МИР в София, но не влезе в парламента.

Мирослав Иванов



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати