Новини Хотели

Airbnb съди Ню Йорк заради ограничаване на краткосрочните наеми

   
Airbnb съди Ню Йорк заради ограничаване на краткосрочните наеми

Airbnb заведе дело срещу Ню Йорк заради нов закон, който представлява „фактическа забрана“ на краткосрочните наеми на жилища. Той трябва да влезе в сила през юли и според компанията ще ограничи броя на хората, които могат да отдават имотите си краткосрочно в града, пише Ройтерс.

Градските съвети в САЩ все повече въвеждат наредби за регулиране на краткосрочните наеми. Някои от тях изискват домакините да получават разрешителни и да плащат регистрационни такси или да ограничат краткосрочното отдаване на имоти под наем в бизнес квартали.

В заведения от компанията иск пред Върховния съд на щата Ню Йорк се казва, че с приетото законодателство през 2022 г. градският съвет в града на практика е въвел „най-крайната и потискаща регулаторна мярка до момента, която е фактическа забрана на краткосрочните наеми в Ню Йорк“.

Airbnb съобщи в писмо до собствениците на имоти, че „днешното заведено дело е факт едва след изчерпването на всички налични пътища за разумно решение с града“.

Според иска законът ще затрудни собствениците на имоти да правят бизнес, тъй като ще изисква от тях да се регистрират в кметството на Ню Йорк и да заявят, че ще се съобразяват с „лабиринт от сложни регулации“ в областта на градоустройството, в закона за многофамилните жилища и кодекса за поддръжка на жилищата, както и със строителния кодекс.

Компанията за краткосрочни наеми иска съдът да блокира прилагането на т. нар. „Местен закон 18“.

Разглеждането на заявленията от кметството ще постигне това, че „само малък брой собственици ще получат регистрация“, отбелязва Airbnb в иска.

Говорител на градските власти в Ню Йорк заяви в комюнике, че администрацията на кмета Ерик Адамс „е ангажирана да защити безопасния и приятен живот в общност за местните жители, като запази постоянни наличности от жилища и гарантира, че секторът ни на настаняванията може да продължи да се възстановява и да процъфтява“.

Кметството съобщи, че ще направи преглед на иска.

Airbnb информира, че през първата седмица на юли са резервирани над 5500 жилища за краткосрочен наем, в които ще отседнат над 10 хил. гости в Ню Йорк.

Компанията отбелязва в иска, че предишен закон, който влезе в сила през 2021 г., е принудил 29 хил. собственици на имоти да излязат от пазара на краткосрочни наеми в Ню Йорк.

Броят на обявите за краткосрочни наеми в Ню Йорк е нараснал с 27% на годишна база през април, но те остават с 32% под нивата от 2019 г., съобщава компанията за анализ на данни за краткосрочните наеми AirDNA.

„Голямото мнозинство обяви в Ню Йорк са за частни или споделени стаи, търговски имоти или обяви само за дългосрочен престой“, казва главният икономист на AirDNA Джейми Лейн.

Годишните нетни приходи на Airbnb в Ню Йорк през 2022 г. са достигнали 85 млн. долара, се казва в иска.

Ню Йорк далеч не е единственият град в света, който обмисля или прилага ограничения срещу Airbnb. Градските власти смятат, че предлагането на имоти под наем на туристи намалява и без това ограничените наличности от жилища под наем за местните жители и повишава цените особено в туристическите райони на градовете.

Флоренция иска да забрани жилищни имоти в историческия ѝ център да се използват за краткосрочно отдаване под наем от платформи като Airbnb, така че да се освободят повече домове за местните жители в тосканския град, пише Ройтерс.

Дарио Нардела, кмет на една от най-популярните туристически дестинации в Италия, заяви, че градът му ще следва новите правила на местно ниво, защото смята, че проектоплановете на национално ниво за регулиране на сектора са разочароващи.

Предложението на Нардела, наречено „спасяване на историческите центрове“, предвижда блокиране на нови договори за краткосрочен наем и предлагане на данъчни облекчения, за да се насърчат повече постоянни форми на живеене.

Нардела е член на лявоцентристката Демократическа партия, която е част от опозицията на национално ниво.

Подобно на други европейски страни комбинацията от ниски заплати, недостиг на имоти, ваканционни имоти за краткосрочно отдаване под наем и висока инфлация води до жилищна криза, като италианците с ниски доходи и студентите понасят най-силен удар.

Централното правителство работи върху законопроект, който според съобщения в италианските медии ще изисква всеки жилищен имот, отдаден под наем на туристи, да има национален идентификационен код, който да помогне за проследяването и регулирането на наемите. Собствениците, които не се съобразяват със закона, може да бъдат глобени с до 5000 евро.

Освен това властите в най-посещаваните градове ще имат правото да налагат минимален престой от две нощувки за отдаваните краткосрочно жилища в градските им центрове.

Airbnb не е коментирала за момента инициативата на Нардела, но заяви в комюнике, че иска да види „ясни и прости национални правила“ в Италия.

„Притеснени сме, че предложенията относно престоя за една нощ нарушават директивите на ЕС и националните закони и очакваме да работим с правителството, за да обсъдим алтернативни пътища занапред“, заяви компанията.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати