Новини Транспорт

Skiplagging - трикът за евтини пътувания

   
Skiplagging - трикът за евтини пътувания

Бумът на пътуванията след пандемията накара туристите да се устремят към близки и далечни дестинации. Достигането до тях обаче невинаги е лесно или евтино. Увеличеният брой пътешествия подтикнаха създаването на множество трикове - например как да си осигурите цял ред седалки или как да получите допълнително място за краката в самолета. Но никой трик не дразни повече авиокомпаниите от стратегията, известна като skiplagging.

Това е практиката на резервиране на по-евтин полет с прекачване, но без да се планира изминаване на целия маршрут. Вместо това междинната спирка е желаната дестинация за пътниците. Причината толкова много хора да използват този противоречив трик е фактът, че е по-евтино да резервирате полет с прекачване, отколкото директен полет, посочва Independent.

Например, полет от Ню Йорк до Орландо струва $250 без прекачване, но подобен от Ню Йорк до Далас с престой в Орландо е на цена от $130. Ако пътник иска да лети до Орландо, използвайки стратегията skiplagging, той слиза от самолета в града и не продължава до Далас.

Всъщност, има цяла туристическа услуга, посветена на тази практика, наречена Skiplagged.com, която известява клиентите за изгодни сделки и „разкрива вратички, спестяващи пари“.

Авиокомпаниите обаче не са доволни от тази стратегия.

През 2014 г. United Airlines обедини усилия с туристическия уебсайт Orbitz, завеждайки съдебно дело срещу изпълнителния директор на Skiplagged.com Актарер Заман.

Авиокомпанията твърди, че практиката е „несправедлива“ и „строго забранена“, като посочва, че уебсайтът е струвал на компаниите $75 000 пропуснати приходи.

Делото обаче е отхвърлено, тъй като е заведено в Илинойс, а Заман работи и живее в Ню Йорк. Той пък поддържа тезата, че skiplagging е „напълно законна“ стратегия за пътуване.

Днес Skiplagged.com рекламира своя правен успех на уебсайта си с думите: „Ние сме толкова добри, че United Airlines ни съди за това.“

Пет години по-късно Lufthansa съди пътник, купил двупосочен билет за бизнес класа от Осло през Франкфурт до Сиатъл за около 750 долара. Той обаче не изминава целия път обратно до норвежката столица.

Германската авиокомпания твърди, че пътуването е трябвало да струва на клиента около 3 500 долара и го моли да заплати разликата между тази цена и платената от него. Първоначално обаче съдът се произнася в полза на пътника.

American Airlines пък праща предупреждение относно практиката до туристическите агенти през януари 2021 г., заявявайки, че започва мониторинг за skiplagging и идентифицирането на подобно поведение може да има „неблагоприятен изход“.

И докато skiplagging изглежда рентабилен начин за пътуване, той носи много рискове, тъй като авиокомпаниите прибегнаха до строги мерки срещу него през последните години.

Използващите практиката пътници може да бъдат „наказани“ с отнемане на мили за лоялност или таксуване на последния етап от пътуването. Плюс това, skiplagging работи само при пътуване без чекиран багаж, тъй като той стига до крайната дестинация от билета, а не до града за прекачване.

Резервирането на билет чрез стратегията е популярен начин да спестите пари от скъпи полети. Но съществува и рискът да платите много повече, отколкото сте възнамерявали първоначално.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати