Новини Събития

Легендарният Route 66 привлича все повече велосипедисти

   
Легендарният Route 66 привлича все повече велосипедисти

Историческият маршрут Route 66, който преминава през Съединените американски щати, преживява истински "зелен" ренесанс. Все повече участъци от него могат да бъдат изминати с велосипед, съобщава електронното издание Lonely PLanet. 

Правителството на САЩ отпуска безвъзмездно финансиране от 1 милион долара, което има за цел да направи шосето по-привлекателно за велосипедистите. 

Според Федералната магистрална администрация на Министерството на транспорта на САЩ, парите ще помогнат за подобряване на безопасността по протежение на около 2 километра от Route 66 на територията на щата Оклахома чрез добавяне на нова велоалея.

Проектът е един от общо 33 гранта, предоставени в рамките на Националната програма за живописни пътища.

Според агенцията, безвъзмездното финансиране ще помогне за по-безопасно пътуване, ще осигури по-приятен достъп и ще подкрепи местния бизнес по атрактивните маршрути в цялата страна.

Проектът в Оклахома е част от "зеленото прераждане" на Route 66. Благодарение на нарастващия брой велосипедни алеи, вече е много по-лесно да се придвижвате по части от историческата магистрала, без да използвате изкопаеми горива.

Историята на Route 66

Route 66, което свързва Чикаго и Лос Анджелис, е с обща дължина от над 3800 километра и се превръща в един от символите на американската автомобилна ера след откриването му през 1926 г. 

През 30-те години на миналия век мигрантите от Средния запад се отправят към Тихия океан, за да избягат от опустошителните пясъчни бури. През 50-те години много семейства от средната класа тръгват по магистралата в търсене на приключения.  

Но през 1956 г. Законът за националните междущатски и отбранителни магистрали създава по-бързи маршрути за шофьорите и заменя много от участъците по маршрута на Route 66.

Така легендарното шосе постепенно губи своята привлекателност и в крайна сметка е официално изведено от експлоатация през 1985 г. Днес останките от маршрута пресичат живописни участъци от Съединените щати, предоставяйки носталгичен поглед към историята на страната. 

С велосипед по Route 66

Американският велосипеден маршрут 66 (USBR 66) е част от мрежата на Системата за велосипедни маршрути на САЩ, която е с обща дължина от близо 29 000 километра.

Той е успореден на част от легендарното автомобилно трасе, като преминава по велосипедни алеи, окръжни пътища и магистрали.

Първата завършена отсечка е открита през 2018 г., свързвайки хълмистите покрайнини на Канзас с Мисури. Калифорния добавя близо 530 километра към маршрута през 2021 г., а Оклахома определя още 640 километра, които да бъдат включени в него, през 2022 г.

След като бъде завършен, USBR 66 ще обхваща над 3200 километра, преминавайки край много от крайпътните мотели и изоставените градове по протежението на легендарния маршрут.

Подобрението в Оклахома може да изглежда незначително на фона на дългосрочната цел на проекта, но е показателно за "зелената вълна", която бавно трансформира съвременното пътуване.

Градовете от Портланд до Ню Йорк се опитват да направят колоезденето по-безопасно и по-достъпно. И ако системата за велосипедни маршрути на САЩ изпълни визията си, около 80 000 километра велосипедни алеи, в крайна сметка, ще свържат отделните щати и ще направят пътуването без вредни емисии много по-достъпно.

"Пътят-майка", както е известен Route 66, може да е изглеждал остарял за шофьорите през 80-те години на миналия век. Но днес, когато става дума за устойчиви пътувания, той се превръща в истински нов хоризонт, пише още изданието. 



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати