Новини Събития

Легендарният Route 66 привлича все повече велосипедисти

  04.06.2023 14:12  
Легендарният Route 66 привлича все повече велосипедисти

Историческият маршрут Route 66, който преминава през Съединените американски щати, преживява истински "зелен" ренесанс. Все повече участъци от него могат да бъдат изминати с велосипед, съобщава електронното издание Lonely PLanet. 

Правителството на САЩ отпуска безвъзмездно финансиране от 1 милион долара, което има за цел да направи шосето по-привлекателно за велосипедистите. 

Според Федералната магистрална администрация на Министерството на транспорта на САЩ, парите ще помогнат за подобряване на безопасността по протежение на около 2 километра от Route 66 на територията на щата Оклахома чрез добавяне на нова велоалея.

Проектът е един от общо 33 гранта, предоставени в рамките на Националната програма за живописни пътища.

Според агенцията, безвъзмездното финансиране ще помогне за по-безопасно пътуване, ще осигури по-приятен достъп и ще подкрепи местния бизнес по атрактивните маршрути в цялата страна.

Проектът в Оклахома е част от "зеленото прераждане" на Route 66. Благодарение на нарастващия брой велосипедни алеи, вече е много по-лесно да се придвижвате по части от историческата магистрала, без да използвате изкопаеми горива.

Историята на Route 66

Route 66, което свързва Чикаго и Лос Анджелис, е с обща дължина от над 3800 километра и се превръща в един от символите на американската автомобилна ера след откриването му през 1926 г. 

През 30-те години на миналия век мигрантите от Средния запад се отправят към Тихия океан, за да избягат от опустошителните пясъчни бури. През 50-те години много семейства от средната класа тръгват по магистралата в търсене на приключения.  

Но през 1956 г. Законът за националните междущатски и отбранителни магистрали създава по-бързи маршрути за шофьорите и заменя много от участъците по маршрута на Route 66.

Така легендарното шосе постепенно губи своята привлекателност и в крайна сметка е официално изведено от експлоатация през 1985 г. Днес останките от маршрута пресичат живописни участъци от Съединените щати, предоставяйки носталгичен поглед към историята на страната. 

С велосипед по Route 66

Американският велосипеден маршрут 66 (USBR 66) е част от мрежата на Системата за велосипедни маршрути на САЩ, която е с обща дължина от близо 29 000 километра.

Той е успореден на част от легендарното автомобилно трасе, като преминава по велосипедни алеи, окръжни пътища и магистрали.

Първата завършена отсечка е открита през 2018 г., свързвайки хълмистите покрайнини на Канзас с Мисури. Калифорния добавя близо 530 километра към маршрута през 2021 г., а Оклахома определя още 640 километра, които да бъдат включени в него, през 2022 г.

След като бъде завършен, USBR 66 ще обхваща над 3200 километра, преминавайки край много от крайпътните мотели и изоставените градове по протежението на легендарния маршрут.

Подобрението в Оклахома може да изглежда незначително на фона на дългосрочната цел на проекта, но е показателно за "зелената вълна", която бавно трансформира съвременното пътуване.

Градовете от Портланд до Ню Йорк се опитват да направят колоезденето по-безопасно и по-достъпно. И ако системата за велосипедни маршрути на САЩ изпълни визията си, около 80 000 километра велосипедни алеи, в крайна сметка, ще свържат отделните щати и ще направят пътуването без вредни емисии много по-достъпно.

"Пътят-майка", както е известен Route 66, може да е изглеждал остарял за шофьорите през 80-те години на миналия век. Но днес, когато става дума за устойчиви пътувания, той се превръща в истински нов хоризонт, пише още изданието. Анкета

Къде почивахте лятото?


Резултати