Новини Събития

Топ 10 на най-запазените възрожденски градове в България

   
Топ 10 на най-запазените възрожденски градове в България

В много градове все още се усеща духа на Българското Възраждане - време на подем на българщината, националноосвободителното движение, разцвет на занаятите и културата. Ето 10 от най-добре запазените от тях.
 
Банско

Красивият град е разположен в подножието на Пирин планина и е прочут с оригиналната си традиционна архитектура, живописни двукатни каменни къщи и цветни градини, с иконописната и дърворезбарска школа, с местната си кухня. В средата на 18-ти век тук се оформя Банската художествена школа, прочута в цяла  Централна Европа.
Заслужава да посетите Веляновата къща, музеите на Неофит Рилски и Никола Вапцаров, църквата “Света Троица”, постоянната изложба “Банска художествена школа”.
Днес Банско и един от най-посещаваните български градове основно като популярен зимен курорт. 

Копривщица

Свързваме градчето с Априлското въстание, което избухва тук на 20 април 1876 г. И днес може да се види мостчето “Първа пушка”, увековечаващо легендарния момент. Планинското градче днес е истински архитектурен резерват, който съхранява традиционната възрожденска стилистика и облика на града от епохата на Възраждането.
Сред най-впечатляващи са родните къщи на великите българи Георги Бенковски, Тодор Каблешков, Димчо Дебелянов, Найден Геров, Любен Каравелов и много други.
Неслучайно именно тук се провежда един от най-големите автентични събори на народното творчество. 

Трявна

В средата на 16-ти век в “мястото Търавна” започва заселване на много хора, с което се поставя началото на градчето. През Възраждането тук вече се творят занаяти, които превръщат местните в най-добрите майстори в занаятите казаслък , иконопис, строителство, дърворебза. Тук се основава най-старата възрожденска художествена школа в България - Тревненската. Символ на града е Часовниковата кула от 1814 г., построена от местни майстори. Заслужава да се посетят Даскаловата къща, Гърбавия мост, Старото Славейково школо, Любовната чешма, Къщата на Славейков и, разбира се, Улицата на занаятите.​

Мелник

Най-малкият български град днес впечатлява като център на винопроизводството, но и със запазените си възрожденски къщи. Тук се намира Кордопуловата къща, известна като най-голямата възрожденска къща в България и една от най-красивите. Характерни за града са красивите белосани къщи, а в центъра на града все още се издига сградата на турския конак.
Не пропускайте да посетите Кордопуловата къща, църквата “Света Варвара”, манастира “Св.Богородица Спилеотиса”. 

Пловдив

Освен с паметници от тракийско, римско, византийско време, днес в Пловдив  може да видите много запазени традиционни възрожденски къщи. Старият град впечатлява с калдъръмените улички и цветните и пищно обзаведени къщи на местните богаташи. Задължително посетете Етнографския музей, една от най-богатите и красиви възрожденски къщи в България. А експозицията ще ви представи предмети, характерни за живота и поминъка на местното население.
Интерес представляват още Къщата Георгиади, Хиндлияновата, Балабановата къща, Клианти и мн.други.  

Калофер

Освен родно място на великия Христо Ботев, Калофер е будно градче през Възраждането, следи от което можем да видим и днес. Не пропускайте да посетите Музея на просветното дело, създаден в едно от първите училища у нас от даскал Ботьо Петков. Интерес представлява и Калоферската къща на историята, в която ще видите стила и облеклото на тогавашното време, както и изящни примери от прочутата калоферска дантела.

Карлово

Градът на Апостола достига своя разцвет в периода на Възраждането. Тогава тук има 25 воденици, чаршия с около 450 дюкяна, масивни маази, 18 хана, чешми, мостове. Развиват се много занаяти, особено гайтанджийството. Отглеждането на маслодайната роза и производството на розово масло, прославят града и района и му носят романтичното име Розовата долина. Днес в града са запазени около 115 къщи, повечето възрожденски, обявени за паметници на културата.

Дряново

Освен с удобно географско положение и красива природа, Дряново се слави с богатото си културно–историческо наследство. Запазени са възрожденски къщи, 3 внушителни църкви с камбанарии и богата пластична украса, първата релефна физическа карта на България, както и една от първите часовникови кули в страната
В родния град на Колю Фичето днес могат да се видят 3 от неговите шедьоври: църквата “Свети Никола”, каменния мост над река Дряновска, Иикономовата къща. Не пропускайте да посетите Дряновски, манастир, разположен на 5 км от града.  

Велико Търново

Макар известен като столица на Втора българска държава, Търново е процъфтяващ град през Възраждането, следи от което са оставени и днес. На Самоводската чаршия днес могат да се видят възрожденски сгради и традиционни занаяти, практикувани до днес.
Тук може да опитате кафе на пясък, домашна лимонада и сладки, приготвени по стари търновски рецепти. Много от възрожденските сграда са дело на Кольо Фичето - църквите “Свети Никола”, “Света Богородица”, “Св.св.Константин и Елена и др., хана на Хаджи Николи, Къщата с маймунката и сградата на стария турски конак - днес музей “Възраждане и Учредително събрание”.

Елена

Малкото старопланинско градче и днес е символ на възрожденски дух и култура. На централния площад “Христо Ботев” днес е паметникът на Свободата, който символизира участието на Елена в националноосвободителните борби. Заслужава да се посетят Разсукановите къщи - пет интересни къщи под един покрив, строени в края на 18-ти век от хаджи Димитър Разсуканов за неговите синове.
Интересни са Попниколовата къща, историческия комплекс “Даскалоливницата”. До тях е къщата на братята революционери Иван, Кръстю, Сава, Йордан и Антон Попхристови Кършовски. В нея през 1871 г. Васил Левски и Ангел Кънчев организират частен революционен комитет.
Възрожденски дух носят още Камбуровият хан, храм “Свети Никола”, Часовниковата кула, къщата на Иларион Макариополски, бившето читалище “Напредък”.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати