Анализи

Испания чупи рекорди по посещения на чуждестранни туристи

  05.06.2023 09:00  
Испания чупи рекорди по посещения на чуждестранни туристи

След повече от три години застой чуждестранният туризъм, който е от ключово значение за испанската икономика отново се възражда. Само за месец април страната е посетена от 7 235 055 международни туристи, което е с близо 90 000 повече отколкото през същия месец на 2019-та година, преди да започне пандемията. Данните са на Националния статистически институт и показват, че ако тенденцията се запази до края на годината, тя ще бъде най-успешната за туристическия бранш до сега.

От началото на годината до сега страната е посетена от почти 21 милиона туристи, които са оставили 25 милиарда 681 милиона евро. "Всичко показва, че рекордът от 2019 г. ще бъде счупен", каза министърът на туризма Ектор Гомес, който очаква през летните месеци приходите да достигнат 67 милиарда 600 милиона евро. Значителното им покачване в сравнение с предишните години се дължи и на 24 % увеличение на цената на хотелските нощувки, 17 % на туристическите пакети и 15 на 100 на поскъпването на храната в ресторантите. 

В същото време инфлацията вече е 3.2%, което е най-ниското ѝ ниво от две години, заради спада на цените на горивата. Най-учудващ за хората от бранша е фактът, че въпреки нарасналия брой чуждестранни туристи, британските и немските, които традиционно са най-много, тази година не са се увеличили, руските ги няма, а азиатските са намели поради по-късното отпадане на Covid ограниченията. 

Увеличението се дължи на големия интерес от страна на останалите европейски държави и САЩ. Нидерландските туристи тази година са с 27% повече отпреди пандемията, ирландските с 25%, а американските с 24 на 100. И ако Андалусия, Балеарските и Канарските острови имат значителен скок на посещаемост, то Каталуния бележи 12 % спад при положение, че винаги е била сред най-предпочитаните дестинации от чуждестранните туристи.