Новини Транспорт

Електрически катамаран ще превозва туристи до двата бряга на Дунав край Силистра

   
Електрически катамаран ще превозва туристи до двата бряга на Дунав край Силистра

Община Силистра ще придобие пътнически катамаран и ще изгради брегоукрепително съоръжение и рампа, осигуряваща достъп на малки плавателни съдове до брега на река Дунав с европейски средства. Това съобщи за БТА заместник-кметът на общината д-р Мирослав Тодоров.

Проектът се нарича "Подобряване безопасността на плавателността по река Дунав в трансграничния регион Кълъраш - Силистра" и е по Програма Interreg V-A Румъния - България 2014-2020 г. Отпуснатите средства са близо 2 млн. евро, а партньори по проекта са Окръжният съвет в румънския град Кълъраш и Община Силистра. От общината вече подписаха договори с фирмите изпълнители за извършването на брегоукрепването и за пътнически кораб.

Плавателният съд трябва да осигурява транспортно - комуникационна връзка по реката между Силистра и Кълъраш. Той ще е с дължина 14 метра и широчина 6 метра. Катамаранът ще бъде оборудван с два електрически двигателя и ще може да развива скорост до 13 км/час. Предвижда се капацитетът му да е 28 пасажери и екипаж от двама души.

"Проектът ще е изключително полезен за гражданите и за гостите на града. Идеята е да се създаде плавателност между Силистра и отсрещния румънски град. За тази цел ние ще закупим катамаран, а румънските ни партньори ще придобият хидробус тип "Амфибия". Тези плавателни съдове ще превозват пътници до двата бяга на Дунав. Това ще става по предварително изготвено и публикувано разписание и съобразено с нивото на реката. Предвижда се да се изработят и туристически маршрути за гостите на двата гарда", каза Мирослав Тодоров.

Проектът "Подобряване безопасността на корабоплаването по река Дунав в трансграничния регион Кълъраш - Силистра" е част от политиката на община Силистра за утвърждаването ѝ като предпочитана туристическа дестинация. Целта е да се подобрят плавателният път и инфраструктурата от двете страни на река Дунав. Предвижда се да бъдат изградени две речни гари, по една за всяка страна на реката.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати