Новини Събития

На плаж в Италия: Дневен лимит на посетителите

   
На плаж в Италия: Дневен лимит на посетителите

Наближава онова време от годината, в което туристи от цял свят се стичат към бреговата линия на Италия.

Но огромната популярност на двата най-големи острова на страната - Сицилия и Сардиния, известни със своите девствени плажове и изумрудени сини води, струва много на околната среда. Най-големите проблеми са кражбите на пясък и боклукът, който остава след посетителите.

Това лято местните власти предприемат допълнителни стъпки за запазване на естествената среда, като налагат строги дневни ограничения в броя посетители на някои от най-високо оценените плажове на популярните острови.

Докато Бауней - малко селце в отдалечен район в Източна Сардиния, в продължение на няколко години ограничава броя на посетителите, сега това се случва и на някои от най-красивите плажове по протежение на 40-километровото крайбрежие.

Неустойчив брой посетители

„Нашата земя се състои предимно от високи скали, на които живеят муфлони и ястреби. Имаме само дузина плажове, така че всички се тълпят там“, казва Стефано Мони, кмет на Бауней, пред CNN.

„Вече не можем да си позволим хиляди ежедневни посетители, притиснати на едно място, както в миналото - това е неустойчиво,“ допълва той.

Ограниченията засягат четири плажа. Cala dei Gabbiani и Cala Biriala вече имат дневна граница от 300 посетители, докато Cala Goloritze е с лимит от 250 посетители дневно. Cala Mariolu - най-големият от тях, има дневен лимит от 700 души.

Посетителите на Cala Goloritze, достъпен само пеша или с лодка, ще плащат входна такса от шест евро.

Те трябва да си резервират място на всички тези плажове чрез приложението Cuore di Sardegna най-малко 72 часа преди посещение. Таксата за Cala Goloritze може да бъде платена онлайн или в брой на входа.

Тя отива за поддръжка на видеонаблюдение, паркинг, алеи и тоалетни, според местните власти. „Всички плажове, дори и тези с безплатен вход, са подредени и спретнати“, добавя Мони. „Ако хората искат, могат да оставят малко дарение“.

На Cala Mariolu - един от най-известните плажове на Сардиния, вече се събира такса от едно евро на пътник, пристигащ с лодка. „Трябва да защитим този рай и неговата крехка екосистема“, добавя Мони.

Кметът казва, че водите на Бауней са определени за най-красивите в Италия през 2022 г. от Legambiente - местна еко лобистка група. Защитата им е и от европейски интерес заради многото застрашени видове животни и птици.

„Трябва да се определят граници, в противен случай всичко се срива“, добавя той.

Мони казва, че Cala Mariolu е обсаден от до 2000 туристи на ден през предишните години - ситуация, която той описва като „кланица“. Крайбрежната зона на Бауней посреща около 300 000 туристи всяко лято.

В опит да затегне допълнително ограниченията, кметът е подал искане до регионалните власти на Сардиния за разрешение за въвеждане на задължително разстояние от шест квадратни метра между плажуващите по цялото крайбрежие.

Това обаче няма да е лесен процес. Докато Мони е уверен в контролирането на достъпа по суша, той е напълно наясно, че ограничаването му по море ще бъде по-трудно. Частни лодки, яхти и канута често се появяват в района, пристигащи от близките населени места.

„Можем да контролираме пристигащите по море, само ако лодките се управляват от оторизирани туристически оператори, с които имаме договори и на ротационен принцип - не повече от два часа престой на плажа за всяка група лодки“, обяснява Мони.

Забрана за плажни кърпи

Бауней не е единственото ваканционно място в Сардиния, което се опитва да контролира тълпите.

Стинтино - рибарско селище на северния бряг, предприема строги мерки в защита на най-голямото си богатство – розовия коралов плаж La Pelosa, който предлага гледка към остров Isola Piana, известен със своята каменна наблюдателна кула.

Наименуван на тревистите, космати растения, които стърчат от неговите меки пясъчни дюни, La Pelosa е сред най-красивите – и пренаселени – плажове в Италия.

В разгара на сезона пясъците му често са лабиринт от хавлии и чадъри, докато плуването в красивите му води обикновено включва лавиране между безброй надуваеми водни атрибути.

„Ограничихме туристите в La Pelosa до 1500 на ден срещу такса от 3.50 евро. Резервациите и плащанията могат да се правят на оторизиран уебсайт“, казва кметът на Стинтино Рита Лимбания Валебела, припомняйки си един слънчев августовски ден, в който градските власти засичат около 38 000 туристи да плуват във водите около градчето.

„Беше шокиращо и отвратително. Това унищожи естественото местообитание, което доведе до ерозия на пясъка. Не понасям туристите да хвърлят боклук върху пясъчните дюни, което никога не биха направили у дома,“ допълва тя.

В желанието си да избегне подобни събития в бъдеще, Валебела предприема мерки срещу „нарушителите“ с патрули на плажа и серия от забрани. Кучетата, пушенето и кражбата на пясък не са разрешени, както и използването на плажни кърпи, като глобите започват от 100 евро.

„На La Pelosa са разрешени само постелки. За разлика от кърпите, които се мокрят, пясъкът не полепва по постелките, ако са направени от влакна и слама. Загубихме толкова много пясък заради плажните кърпи“, обяснява тя.

Междувременно, ограничения са в сила и на близкия плаж Le Saline. Къмпингуващите вече нямат право да се разполагат на брега с фини камъчета или близо до лагуната, която е дом на защитени птици и растителни видове.

Предварителни резервации

Сицилианският остров Лампедуза също въведе ограничения за туристите. Със своите чисти сини води, плажът Isola dei Conigli многократно е определян като един от най-красивите в света, така че не е изненада, че тук се стичат огромни тълпи всяка година.

Според местния съветник Тото Мартело, над 1500 души посещават ивицата - място за снасяне на яйца за костенурките карета, всеки ден преди въвеждането на ограничения в броя, заедно с входна такса от две евро, плащана на място.

„Днес допускаме само 350 души сутрин и още 350 следобед“, казва Мартело. „Резервациите се правят онлайн чрез местен уебсайт.“ Посетителите трябва да се придържат към специфичен „код“, който ги насърчава да останат на мястото си за слънчеви бани, освен ако не се потапят във водата.

Шезлонгите и плаващите водни атрибути са забранени, а шумът трябва да бъде сведен до минимум.„Лятото е трудно. Има около 6700 жители, но през празниците тук пристигат над 200 000 туристи. Става непоносимо за околната среда“, казва кметът на Лампедуза Филипо Манино.

Мартело посочва, че се планира налагането на 40-дневна забрана за достъп на автомобили и скутери в пика на лятото. За да намали броя на частните яхти и лодки в залива, Манино настоява Isola dei Conigli да бъде включен в списъка на защитените морски паркове в бъдеще.

Туристическите автомобили вече са забранени на Линоза - по-малкия вулканичен остров, който позволява само 200 посетители на ден, според Мартело.

Ограничението е въведено малко след като Манино одобрява мярка за наказване на „вандали“, изхвърлящи боклук на Лампедуза и Линоза, според която се конфискуват колите им.

Междувременно, остров Джильо, или Isola del Giglio, разположен край бреговете на Тоскана, въведе такса от три евро, а на автомобилите е разрешен само престой от над четири дни през август.

Дом на 1400 жители през зимата, дневните посетители на острова достигат пик от 10 000 през лятото, което води до 300 000 годишно.

Прочида - още един от италианските острови без автомобили, също се бори с пренаселеността. Обхващайки едва четири квадратни километра, той е един от най-гъсто населените острови в Европа с население от около 10 000 души.

Въпреки това, около 400 000 души го посещават всяка година, като по-голямата част от тях пристигат през лятото.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати