Новини Турагенции

Най-впечатляващите мавзолеи в светa

   
Най-впечатляващите мавзолеи в светa

В много страни все още пазят спомена за свои изтъкнати фигури в мавзолеи. Това са свободностоящи сгради, конструирани като монументален паметник, в който се отдава почит към останките на известни личности. Думата „мавзолей“ произлиза от името на карийския цар Мавзол, управлявал между 376 г. пр.н.е. и 353 г. пр.н.е. В негова памет сестра му Артемизия издига пищна гробница в град Халикарнас (б.а. - днешен Бодрум, Турция). Този първи мавзолей, завършен около 350 г. пр.н.е., бил едно от седемте чудеса на древния свят. В продължение на 16 века той е поддържан в добро състояние, докато не рухва при силно земетресение през 1304 г. 

След него в годините напред светът познава още много известни мавзолеи. Ето 10-те от най-впечатляващите подобни сгради: 

Гробницата на генерал Грант (САЩ)

Паметник, който е поместен в Ню Йорк. Издигнат в памет на Юлисис С. Грант - генерал от армията на Съюза по време на Гражданската война и е 18-тият президент на САЩ. Грант е описван от военния историк Джей Фулър като „един от най-великите генерали на своето време и най-великият стратег на всички времена“. Мавзолеят е впечатляващ пример за неокласическата архитектура и се намира в “Ривърсайд парк”, в “Морнингсайд Хайтс”. Направен от гранит и мрамор през 1897 г., този забележителен архитектурен обект се вижда от река Хъдсън.  

Тадж Махал (Индия)

Символ на любов и преданост. През 1631 г. император Шах Джахан наредил изграждането му в памет на жена си, която много обичал. Сградата се счита за паметник на красотата, любовта и архитектурата. Обявен е за обект на световното наследство на ЮНЕСКО през 1983 г. Въпреки красотата и величието си, Тадж Махал е претърпял щети през вековете, поради замърсяването на околната среда и трафика наблизо. Все пак мнозина го смятат за най-добрия пример за моголска архитектура и символ на богатата история на Индия. Тадж Махал привлича повече от 6 млн. туристи годишно, а през 2007 г. е обявен за победител в инициативата “Новите 7 чудеса на света” (б.а. - от 2000 до 2007 г.).  

 

Снимка: БГНЕС

Мавзолеят на Бургиба (Тунис)

Намира се в град Местир, на централното крайбрежие на Тунис. В него се съхраняват останките на бившия президент Хабиб Бургиба, бащата на независимостта на държавата, който си отива от този свят на 6 април 2000 г. Издигнат е още през 1963 г., като знак на почит към неговото лидерство и принос към страната. Мавзолеят е впечатляваща сграда от бял мрамор. Кръглата му форма представлява единството на Тунис, а златният му купол символизира славата и силата на неговия лидер.  

 

Мазар-е-Куейд (Пакистан)

Мавзолеят на Джина или Националния мавзолей е последното място за почивка на Мохамед Али Джина, основателят на Пакистан. За създаването му през 1971 г. са използвани черен и бял мрамор, а таванът му е покрит с огледално стъкло, което отразява слънчевата светлина и създава впечатляващ ефект. В този комплекс има още стая за молитви, библиотека и музей, който съхранява част от личните вещи на Мохамед Али Джина. Сред тях са дрехи, джобен часовник и неговото бюро. Това е един от най-популярните туристически обекти в град Карачи.  

 

Аниткабир (Турция)

Към този мавзолей, който се намира в Анкара, водят голям площад и огромно стълбище. Церемониалната зала е впечатляваща структура от бял мрамор, украсена с фрески и мозайки, изобразяващи историята и културата на Турция. Гробницата на Кемал Ататюрк (б.а. - основател и първи президент на южната ни съседка) е централната точка в мавзолея, като тя се намира в Залата на паметта. Изработена е от мрамор и е разположена на издигната площадка, заобиколена от градина, от която се открива панорамна гледка към града. 

 



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати