Анализи Новини

Най-фантастичните фонтани на света

   
Най-фантастичните фонтани на света

Фонтаните са познати на човека още от древността. Те се използват за украса на външните пространства на някои от най-важните места - градски площади, улици с историческо значение или като част от паметници. 

Архитектите се опитват да изразят своите чувства и иновации чрез дизайна на фонтаните. Ето и кои са 10-те най-фантастични в целия свят: 

10. Фонтанът на богатството 

Построен е през 1995 г., а три години по-късно е включен е в Книгата на рекордите на Гинес като най-големият фонтан в света. Намира се в един от най-големите търговски центрове в Сингапур - Синтек Сити. Любопитен факт е, че през определени периоди от деня фонтанът е изключен и посетителите са поканени да се разходят около мини фонтан в центъра на основата му, три поредни пъти за късмет. Според експерти по фън шуй, водата, която тече навътре в него, представлява изливане на богатство, откъдето идва и името му. 

 

9. Фонтаните на Беладжио  

Виждат бял свят през 1998 г. в курорта Беладжио, в Лас Вегас. В тях се изпълнява музикално шоу, което се провежда в изкуствено езеро. За тази цел се използват 1214 водни дюзи и 4792 светлини. Понякога до фонтаните се слага и музикална сцена за концерти. Идеята за създаването на атракцията на Беладжио е на собственика Стив Уин, като тя му струва $40 млн. Тези фонтани са сред любимите места на туристите и са се появявали в много телевизионни филми.  

8. Фонтанът кран 

Ако попаднете на испанския остров Менорка, то задължително трябва да посетите Санта Галдана, за да видите нещо наистина страхотно. Фонтанът кран е основна атракция на това място. Плътната водна струя прикрива както опорите, така и водопроводните тръби, създавайки впечатлението, че кранът се носи във въздуха. Подобни има още в Кадис и в Лондон. 

 

7. Фонтанът “Вайанкур” 

Понякога е наричан “Квебек либре”, като проектът е на канадския художник Арман Вайанкур. Разположен е в Сан Франциско, а височината му е 12 м. Изграден е от сглобяеми бетонови квадратни тръби. Дълго време е смятан за спорен, поради своя ярък, модернистичен външен вид, като през годините е имало няколко неуспешни предложения за разрушаването му.

Това е мястото, на което музикантите от U2 изнасят безплатен концерт през 1987 г. Тогава вокалистът на групата Боно рисува със спрей графити по фонтана, като за тези си действия едновременно е хвален и критикуван.  

 

Снимка: Уикипедия

6. Фонтаните във Версай 

Версай е едно от най-известните места във Франция. В своя пик в градините на двореца са били използвани 2400 фонтана, включително приказно сложната “Машината на Марли”, която изпомпва вода от река Сена. Днес те са само 50, а дълъг канал доставя безкраен запас от необходимата за тях вода. Сред най-популярните са фонтанът Аполон, Драконовият фонтан, Фонтанът на Лето и Фонтанът - битка на животните.  

 

5. Фонтанът “Арчибалд” 

Позициониран е в центъра на Сидни, а дизайнът му е разкрит за първи път през 1932 г. Вдъхновен е от римското и гръцкото изкуство. Носи името на Жул Франсоа Арчибалд - собственик и редактор на списание “Бюлетинът”, който завещава средства за изграждането му. Фонтанът е в открито пространство, заобиколено от цветни градини. Славата на “Арчибалт” се приписва на "взаимодействието на вода и скулптура, както и на малки елементи, които децата харесват". 

 

Снимка: Уикипедия

4. Фонтанът “Сваровски” 

Разположен е в музея “Кристалните светове” на компанията за бижута Сваровски в Инсбрук (Австрия). Отвън фонтанът изглежда като гигантска глава, която напомня на главите на тотемите от Великденския остров, но по-заоблена. Построен е по такъв начин, че да се превърне в част от околния пейзаж, като всъщност се слива с тревистия хълм, от който се издига. 

Двете очи, изработени от специално стъкло, блестят ярко на слънчева светлина, а голямата уста е отворена, за да се излее водата към езерото в парка надолу. Посетителите на тематичния парк могат да видят многобройни изложби, създадени с помощта на кристалите, с които компанията “Сваровски” е известна. 

 

Снимка: Уикипедия

3. Фoнтанът на дъгата на лунна светлина 

Мястото му е на моста “Банпо”, в Сеул. Това е най-дългият фонтан в света, като дължината му е 1140 м. Това му отрежда място в Книгата за рекордите на Гинес. Има 380 дюзи, които изпомпват 190 тона вода всяка минута. Има и 220 светлини, които дават името му. Местният фестивал, свързан с него, се провежда от април до октомври.  

 

Снимка: Уикипедия

2. Музикалният фонтан в Голямата пагода на дивата гъска 

Поставен е в китайския град Си-ан, като се превръща в основна атракция за туристите и любимо място на местните. Разполага с 22 цвята, които помагат за създават на различни водни пейзажи. Понякога може да се види и огън, който излиза от дюзите. Това е най-големият музикален фонтан на континента Азия. 

 

Снимка: Уикипедия

1. Фонтанът “Ди Треви” 

Един от най-известните фонтани в света е в центъра на италианската столица Рим. Разположен е на малък площад. Името му е „Треви“, защото свързва три улици (б.а. - от италиански - “tre vie”). Той е построен през 1762 г. от Никола Салви, а скулптурите в него са дело на Пиетро Брачи. В центъра на фонтана е фигурата на бог Нептун, а от двете му страни има по една женска фигура - алегории на изобилието и здравето. Смята се, че ако човек хвърли монета в него, някой ден ще се върне отново в Рим.  



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати