Новини Транспорт

Летищата в Бургас и Варна отчитат лек ръст на туристите през май

   
Летищата в Бургас и Варна отчитат лек ръст на туристите през май
Летище Варна има по-голям ръст на туристите през май
  Мирослав Иванов

Летищата в Бургас и Варна отчитат бавен ръст в броя на туристите през месец май 2023 г. в сравнение със същия период на миналата година. Данните са добри, отразяват прогнозите ни до момента и показват увеличение в броя обслужени пътници и на двете летища, в сравнение със същия месец на миналата година, съобщиха за TravelNews от концесионера „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД. Летният сезон започна без особен наплив на туристи в т. нар. крила през май и юни. През тази година все още няма да бъдат достигнати нивата на туристите от Германия от преди пандемията. На двете летища ще продължава да има и липса на трафик от Руската федерация, Беларус и Украйна заради войната.

На Летище Бургас ръстът е едва 6% през май 2023 г., като са посрещнати над 77 500 туристи, показват данните. Броят на обслужените самолети е дори по-малък – с 5%. Най-много гости са дошли от Великобритания и Северна Ирландия, Полша, Ирландия, Германия и Словакия.

Летище Варна се справя по-добре. През миналия месец са пристигнали над 146 000 туристи, което е ръст от 48% спрямо същия период на миналата година. Обслужени са 1109 самолета, което е с 34% повече от май 2022 г. Най-много туристи са пристигнали от Германия, Великобритания и Северна Ирландия, Австрия и Турция. Вътрешната линия на „България Еър“ от София до Варна също спомага за ръста.

Д-р Франк Кванте, главен изпълнителен директор на „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД, обяви пред TravelNews, че страните с положителен тренд за летищата в Бургас и Варна през 2023 г. ще са Полша, Чехия, Словакия. „Очакваме увеличение на пътниците от тези страни, дори в сравнение с 2019 г. През лятото на 2023 г. ще имаме още повече маршрути от Полша до Летище Варна и Летище Бургас. Освен това очакваме рестартиране на чартърните полети от Скандинавския пазар до Варна, като Олборг, Хелзинки и Берген и по-ранен старт на полетите от пазар Бенелюкс до Бургас“, коментира той.

Авиокомпанията Ryanair започва редовни полети от Краков, Полша, както и от Вилнюс, Литва, до Варна. Нискотарифният превозвач рестартира полетната си програма от Каунас, Литва, до Бургас (Ryanair оперираше този маршрут и през 2018 г.), а освен това има полети от Дъблин, Ирландия и Познан, Полша, до Бургас. Air Baltic изпълнява редовни полети от Рига, Латвия, до Бургас. Air Serbia също възстанови линията от преди няколко дни линията от Белград до Варна. Volotea добавя още един маршрут до Варна – освен Лил, стартиран миналата година, планира полети и от Нант.

Франк Кванте очаква летищата в Бургас и Варна да достигнат нивата от 2019 г. чак през 2026 г. „Всички ние трябва да работим усилено и най-вече задружно в туристическия сектор, за да постигнем това“, допълни той.

Мирослав Иванов

Брой туристи и самолети на летищата в Бургас и Варна през май 2023 г.

Летище Бургас:

                                                  2023                  2022

Пътници:                               77 554                73 049     +6%

Самолетодвижения:               655                      693      -5%

 

Летище Варна:

                                                2023                     2022

Пътници:                             146 224                 98 474    +48%

Самолетодвижения:             1 109                      828    +34%


Летище Бургас - Топ 5 пазари за м. май:

  1. Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия
  2. Република Полша
  3. Ирландия
  4. Федерална република Германия
  5. Словашка република

Летище Варна - Топ 5 пазари за м. май:

  1. Федерална република Германия
  2. Република България
  3. Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия
  4. Република Австрия
  5. Република Турция

Източник: „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати