Анализи Транспорт

FlixBus превозва над 145 000 пътници от България и Румъния

   
FlixBus превозва над 145 000 пътници от България и Румъния

През миналата година най-популярните връзки от България бяха към Мюнхен, Загреб и близките дестинации като Букурещ и Белград. Очакваме, че новата ни връзка към Солун в Гърция ще бъде интересна за пътниците. Още един важен етап за нас беше разрастването и инвестирането в местния екип в софийския хъб, който работи по иновации и развитие на услугите, които досега са използвани от над 100 милиона пътници по целия свят. Това казва в интервю пред TravelNews Снежина Колева, ръководител „Развитие на бизнеса“ на FlixBus за България.

Как се развива бизнесът на FlixBus в България?

-             Откакто през 2018 г. FlixBus започна да работи в България, нашата цел е да свързваме хората по най-лесния начин и да предлагаме удобна и безопасна алтернатива за пътувания. Правим това в пряко сътрудничество с местни транспортни партньори чрез цифрова услуга, която е полезна както за клиентите, така и за транспортните оператори. Сътрудничим си с две добре установени български транспортни компании – “Карат-С“ и „Детелина“, и предлагаме връзки към девет страни - Румъния, Унгария, Австрия, Словения, Хърватия, Германия, Сърбия и Турция. За тази година нашата цел беше да възстановим дестинациите от преди пандемията, но и да предложим на пътниците нови такива, особено за летните месеци. Винаги се стремим да отговорим на нуждите на нашите клиенти, когато мислим за разширяването си в региона. С нетърпение стартираме първата линия на FlixBus към Гърция това лято, свързваща София и Солун от 15 юни. Още един важен етап за нас беше разрастването и инвестирането в местния екип в софийския хъб, който работи по иновации и развитие на услугите, които досега са използвани от над 100 милиона пътници по целия свят.

Каква беше за вас миналата година и колко пътници имахте?

-             Отбелязахме нарастващо търсене на интелигентен, устойчив и достъпен транспорт в цяла Европа. Във връзка със силното възстановяване на търсенето на пътувания след пандемията и растящото значение на съвместната и устойчива мобилност, FlixBus увеличи броя на превозените пътници със 130% в целия свят за периода от април до септември 2022 г. в сравнение със същия период от миналата година. През 2022 г. превозихме над 145 000 пътници от Румъния и България.

Кои са най-популярните дестинации от България?

-             За нас е много важно да създаваме предложения, които са насочени към нуждите на българските пътници и постоянно проучваме техните туристически желания. През миналата година най-популярните връзки от България бяха към Мюнхен, Загреб и близките дестинации като Букурещ и Белград. Очакваме, че новата ни връзка към Солун в Гърция, ще бъде интересна за българските ни пътници.

Пътуванията възстановиха ли се до нивата от 2019 г.?

-             В резултат на силното възстановяване на търсенето за пътувания след пандемията и нарастващото значение на съвместната и устойчива мобилност, търсенето на автобусни пътувания по международни маршрути се върна това лято на предпандемичните нива. Търсенето на автобусни пътувания следва растящата тенденция в световен мащаб, като FlixBus превозва над 145 хиляди пътници от Румъния и България. За България броят на пътниците, които използват зелени автобуси, се удвои спрямо лятото на 2021 г.

Какви са вашите очаквания за тази година?

-             Виждаме висок потенциал, защото пътниците в България искат достъпни решения, а ние можем да отговорим на тази нужда. Пътуването трябва да бъде достъпно, а не лукс, и ние смятаме, че това с автобус ще бъде част от бъдещето на мобилността. Това е принципът, върху който е изградена и успешно функционира цялата система на FlixBus по целия свят. Освен това, устойчивото пътуване и грижата за околната среда стават все по-важни за хората, затова бихме желали да се установим като зелен, модерен, безопасен и достъпен начин за пътуване.

Към кои дестинации предлагате връзки и какви нови маршрути ще предложите?

-             Предлагаме връзки към девет страни - Румъния, Унгария, Австрия, Словения, Хърватия, Германия, Сърбия, Турция и от 15 юни и към Гърция. Можете да пътувате с FlixBus директно до градове като Загреб, Любляна, Залцбург, Мюнхен, Букурещ, Истанбул и Белград. От 15 юни започваме да работим на първата зелена линия към Солун, важен град, който предлага множество връзки с фериботи към Егейските острови. Във времена на нарастваща инфлация и цени на горивата, FlixBus осъзнава растящото значение на достъпната и устойчива мобилност, затова ще имаме специална цена, за да отбележим тази нова дестинация. Имаме динамично ценообразуване, което означава, че цените се променят в зависимост от времето, в което хората избират да пътуват и колко търсена е определена дестинация. Надяваме се автобусът да стане алтернатива на личния автомобил за пътуване до тази чудесна лятна дестинация.

Интервюто взе Мирослав Иванов



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати