Събития

Легенда за черна змия води туристи в Сатовча

   
Легенда за черна змия води туристи в Сатовча

Легенда за черна змия, която зарежда с енергия уникално и лечебно светилище, води все повече наши и чужди туристи в община Сатовча. Кметството вече готви проект за кандидатстване по европейските програми, за да се облагороди района и да се превърне мястото в туристическа атракция.

От общината още миналата година изпрати предложение то да бъде включено в Националната инициатива „100-те природни феномена на България".

„Въпросното светилище е сред най-посещаваните в целия регион, интересът към него се увеличава непрекъснато. Затова сме длъжни да работим за развитието на туризма", твърди общинският кмет Арбен Мименов.

Скалното образувание „Проверачката" /б.а.-Дупката/ цери болести, то е на югозапад от село Сатовча. В местността Скрибина се намира тракийско мегалитно светилище. От древни времена се знае, че то може да лекува различни болести, както и безплодие. „Често насам идват хора от цяла България. Бият път до сакралното място, макар да е на 6 километра от централния път и до него се стига само пеш. Туристи също го посещават редовно", разказват местните хора.

Според легендата светилището принадлежи на огромна черна змия, която го зарежда с енергия. Змията е единственото животно в този край, което периодично сменя кожата си и с това се обновява за по-хубав живот. Болният, който ще извърши култовия обред, върху новите си дрехи облича още един кат стари дрехи. За да „хване ред" лекуването при извършването на култовата практика, скалата трябва да притисне, да „стисне" болния, когато се промушва.

Целта е той да се съедини със скалата, а преди да излезе остава в дар дребни съвременни монети и червени конци с дължината на болния човек. След това съблича старите дрехи и ги закачва на дърветата около светилището. Огромната черна змия, за която стана дума, периодично се показва, уверяват местни жители.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати