Новини Събития

Ню Йорк измести Хонконг като най-скъпия град за чужденци в света

   
Ню Йорк измести Хонконг като най-скъпия град за чужденци в света

Ню Йорк сложи край на четиригодишното лидерство на Хонконг като най-скъпия град за живот за чужденци в света, сочи най-новият доклад на "И Си Ей интернешънъл" (ECA International), съобщава организацията на сайта си.

Класацията включва 207 града, в които разходите за живот са оценени според цената на кошница от всекидневно необходими стоки и услуги като храна, комунални услуги, обществен транспорт, домакински стоки.

Сред европейските градове на първите три позиции са Женева, Лондон и Цюрих, като Женева е и на трето място в общата класация. Над половината (54 процента) от градовете в Европа са се придвижили нагоре в класацията, най-вече заради високата инфлация. Франция е едно от малкото изключения, като всички френски градове, обхванати от проучването, отчитат сравнително по-ниска инфлация от много други в еврозоната.

Войната, която Русия води в Украйна, продължава да се отразява на разходите за живот както в двете воюващи страни, така и в региона и света като цяло. Въпреки западните санкции руската рубла се възстанови през последната година, което издига Москва с 37 позиции до 25-ия най-скъп град за чужденци в света.

Цените за настаняване в градове, където има много украински бежанци, са скочили, което оскъпява живота в тях за всички. Полските градове усещат най-силно този ефект с огромно повишаване на наемите между 25 и 50 процента, което вдига Краков с 23 позиции до 178-ото място в класацията, а Варшава - с 11 позиции до 158-ото място.

Същото се случва в градове, където бягат много руснаци, като Дубай, Ереван, Никозия и Тбилиси.

Истанбул е градът, който се е изкачил най-много в тазгодишната класация - с цели 95 позиции до 108-о място заради множество фактори, сред които са войната в Украйна, икономическата политика на властите, както и повишаването на наемите заради многото турски граждани, търсещи нов дом след земетресението от февруари, обобщава БТА.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати