Новини Транспорт

Всеки уикенд ще има протести през лятото на Летище Хийтроу

   
Всеки уикенд ще има протести през лятото на Летище Хийтроу

Служителите по сигурността на на най-натовареното европейско летище - лондонското Heathrow, ще стачкуват почти всеки уикенд това лято. Повече от 2000 служители на аеропорта ще стачкуват 31 дни от юни до август заради спор за заплащане, съобщи The Guardian.

Синдикалистите от Unite обявиха нови действия срещу ниските заплати, съобщава darik.bg. Протестите в следващите три месеца те описват като „голяма ескалация“.

Досегашните стачки се провеждаха на Терминал 5, откъдето оперира British Airways. Сега към тях се присъединява персоналът, обслужващ Терминал 3, от който излитат и кацат множество авиокомпании, сред които Virgin Atlantic, Emirates, Qatar, United, American и Delta,.

Само през терминал 5 за 2021 г. са преминали 10.5 млн. пътници от над 90 000 полета, по данни на летището. Средно това прави по над 57 000 души на уикенд.

Heathrow се бори с подобни стачки през последните седмици, включително по Великден, без значителни смущения за пътниците. Разрастването на протестите и продължителността им обаче може да се окажат по-сериозен тест за летището.

Генералният секретар на Unite Шарън Греъм казва: „Unite уведомява Хийтроу, че стачните действия на летището ще продължат, докато не предложи справедливо заплащане на своите работници.“ Тя казва, че летището е „объркало приоритетите си“. „

Това е невероятно богата компания, която това лято очаква огромни печалби и добро заплащане на мениджърите. Освен това се очаква да изплати огромни дивиденти на акционерите, но работниците му едва свързват двата края и получават много по-ниско заплащане от тези на други летища.“

Служителите по сигурността са отхвърлили предложение за ръст в заплащането от 10.1%, като синдикатът подчертава, че заплатите са паднали с 24% от 2017 г. насам заради новите договори, издадени по време на пандемията.

„Пътниците могат да бъдат сигурни, че ще направим всичко възможно, за да сведем до минимум прекъсванията, за да могат да се насладят на летните си ваканции,“ обещава говорител на Heathrow.

„Unite не успя да наруши дейността на летището с ненужни стачки в някои от най-натоварените ни дни, продължаваме да прилагаме плановете ни за защита на пътуващите по време на бъдещи техни действия. Преговорите ще продължат", посочват от аеропорта.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати