Анализи Новини

До 14 дни кметът на Варна трябва да гарантира опазването на крайбрежната алея като пешеходна

   
До 14 дни кметът на Варна трябва да гарантира опазването на крайбрежната алея като пешеходна

Организацията на движението по крайбрежната алея във Варна и запазването на част от нея като пешеходна е отговорност на кмета на града Иван Портних, съобщава "Дневник". Това каза днес на брифинг областният управител на Варненска област Марио Смърков. Алеята не представлява дамба (брегозащитно съоръжение), а път, е становището на Районната дирекция "Национален строителен контрол" във Варна, на основание на което днес Смърков е издал заповед, с която на практика прехвърля отговорността за опазването на алеята като пешеходна на Портних, който има 14-дневен срок, за да организира движението по нея.

Това на практика означава, че единствено от Портних ще зависи

дали след 14 дни автомобилите отново ще се движат свободно по алеята. Те бяха спрени през юли м.г., когато областен управител на Варненска област беше Благомир Коцев ("Продължаваме промяната"). Четири месеца по-рано в писмо, адресирано до него, тогавашният регионален министър Гроздан Караджов го информира, че цялата крайбрежна алея е отговорност на областния управител. Освен това в писмото си Караджов изрично бе посочил: "Крайбрежната алея във Варна не е път, тя представлява брегоукрепително съоръжение (дамба), което не е проектирано да изпълнява функциите на път или улица за преминаването на моторни превозни средства."

На 7 септември м.г. обаче в друго писмо, адресирано този път до наследника на Коцев - Марио Смърков, назначен от служебния кабинет на Гълъб Донев, строителният контрол във Варна опровергава Гроздан Караджов, стана известно днес. Според мнението, изразено в писмото, "крайбрежната алея е предвидена за улица и като терен за транспортна инфраструктура".

"В България съществуват три категории пътища - част от националната пътна инфраструктура, общински и частни, каза за "Дневник" Смърков. Отговорността за организацията на движението по тях е съответно на държавата, на кметовете на общини и на собствениците им. Крайбрежната алея "Кап. Георги Георгиев" във Варна не е част от националната пътна мрежа и не е частна. При това положение остава само една възможност -

пътят е общински

На това основание и след консултации с регионалното министерство с днешна дата Марио Смърков е издал заповед, с която е отменил предходната на Благомир Коцев, с която той е разпоредил спиране на движението на автомобили по алеята. Със същата заповед на варненския кмет Иван Портних е възложено изготвянето на схема за организация на движението по нея в 14-дневен срок. "До неговото изтичане алеята остава пешеходна, обясни днес Смърков. Вярвам, че ще остане такава и след като кметът на Варна поеме отговорността за нея."

Днес пред журналисти областният управител на Варненска област каза също, че е информирал главния архитект на Варна Виктор Бузев (в момента временно отстранен от длъжност) за становището на строителния контрол и регионалното министерство още през октомври м.г. "Очаквах някаква инициатива от местната администрация, но тя не последва", каза Смърков.

На днешния си брифинг той даде и отчет за работата си по възстановяване и опазване на държавната собственост на територията на община Варна, използвана незаконно в полза на частни интереси.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати