Анализи Новини

Ирена Георгиева и Мариела Модева се връщат като зам.-министри на туризма

   
Ирена Георгиева и Мариела Модева се връщат като зам.-министри на туризма
Проф. Мариела Модева и Ирена Георгиева вероятно пак ще са зам.-министри

Ирена Георгиева и проф. Мариела Модева вероятно ще бъдат преназначени отново за зам.-министри на туризма. Това обявиха за TravelNews служители от Министерството на туризма. Целта е да не спира работата на ведомството и да има приемственост. Двете бяха в екипа на бившия министър в последните две служебни правителства Илин Димитров и преди него на Христо Проданов (БСП).

Мариела Модева е от БСП и е професор по обществени комуникации и информационни науки, дългогодишен преподавател в Университета по библиотекознание и информационни технологии. Тя беше директор на Института за изследване и развитие на лидерството в информационна среда. Била е член на Националния съвет за опазване на недвижимите паметници на културата към Mинистерството на културата, както и съветник на министъра на регионалното развитие и благоустройството по въпросите на опазване на недвижимите културни ценности; европейски програми и проекти за развитие на културния туризъм. 

Модева е сестра на Иван Модев, който се очаква да бъде началник на кабинета на премиера акад. Николай Денков. Иван и Мариела Модеви са деца на Тодор Модев - дългогодишен кмет на тогавашния Коларовски регион в София по времето на комунизма, а след промените - дълготраен общински консултант от БСП и регионален шеф на София (от 2005 до 2009 година по времето на тройната коалиция). Синът Иван Модев гравитира от ПП, а Мариела Модева е в БСП.

Другият зам.-министър Ирена Георгиева е отдавна в министерството - повече от 8 години и работи като експерт при всички правителства. Тя се върна на поста при второто служебно правителство през 2021 г. при министър Стела Балтова, а преди това беше освободена при първия кабинет. Христо Проданов също я запази в екипа си. Последният министър Илин Димитров разчиташе на нея. Георгиева беше на поста от февруари 2015 г. до май 2021 г. като дългогодишен експерт от сектора. Тя беше назначена още от времето на бившия министър Николина Ангелкова (ГЕРБ). 

Професионалният опит на Георгиева е изцяло свързан с туризма. Има над 26-годишен управленски опит в тази сфера като ръководител на туристически агенции. Защитила е и редица сертификати с такъв профил. От 2006 г. е член на УС на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции (АБТТА), а от 2009 г. до 2013 г. е председател на АБТТА. След това отново е член на управителния орган на асоциацията до назначаването й за заместник-министър на туризма през февруари 2015 г.

Ирена Георгиева е и признат международен специалист в туризма. Била е член на Борда на директорите на ЕСТАА (The European Travel Agents’ and Tour Operators’ Associations), като е заемала позициите директор и заместник-директор в организацията, а от 2010 до 2012 г. е била и неин президент. 

Мирослав Иванов



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати