Новини Събития

Идеите за преустройство на къпалнята Мария Луиза не минаха пред експертите

  10.06.2023 09:28  
Идеите за преустройство на къпалнята Мария Луиза не минаха пред експертите

Проектът за реконструкцията на къпалнята "Мария Луиза" е върнат от Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН), съобщава на своята страница във Фейсбук кметът на район "Средец" Трайчо Трайков.

"НИНКН са върнали на инвеститора проекта за реконструкция на къпалнята Мария "Луиза", поради параметрите на предвиденото надстрояване и дострояване", пише той в социалната мрежа. Трайков поздравява организацията "Екипът на София", които са получили тази информация по Закона за достъп до обществена информация.

"Това е добра новина, най-вече защото е ясен знак какво може и най-вече какво не може да се прави там и дава отлична преговорна позиция на Столична община, ако желае да търси начин за връщането на имота в общински ръце", написа районният кмет.

През февруари тази година от пресцентъра на Столичната община съобщиха, че визата за проектиране на къпалнята „Мария Луиза“ не допуска ново строителство. Проектът е единствено за обновяване на къпалнята и трябва да се съгласува с Министерството на културата и Регионалната инспекция по околната среда и водите, посочиха от пресцентъра. Според общината визата за проектиране на къпалнята позволява единствено основен ремонт и модернизация, с които не се засягат дървета и категорично не допуска ново строителство. От пресцентъра на Столичната община през февруари посочиха, че са изцяло неверни, разпространявани в публичното пространство твърдения, че изсичането на дървета от собственика на имота е заради издадената виза, припомни БТА.

С издадената виза за къпалня „Мария Луиза“ на 6 юли 2022 г. от главния архитект на Столичната община е разрешено проектиране само на основно обновяване и модернизация на лятната къпалня, посочиха от Столичната община през зимата на тази година.

На своята страница в социалната мрежа в публикация от днес "Екипът на София" пишат, че в отговор на запитването по Закона за достъп до обществена информация за издадената виза през юли миналата година виза, са установили "изключително притеснителни факти". Към документите на визата е входиран и идеен проект за съгласуване, в който НИНКН установяват, че “застрояването не е в съответствие по контур и етажност”, което означава, че се предвижда разширяване и надстрояване на съществуващите сгради в имота, посочват от "Екипът на София".