Новини Събития

Заради хитов сериал на Netflix швейцарско село буквално е нападнато от туристи

   
Заради хитов сериал на Netflix швейцарско село буквално е нападнато от туристи

„Това е сбъдната мечта“, казва филипинската туристка Изабел Палийон, загледана в дървения кей, обрамчен от тюркоазените води на швейцарско езеро и високите Алпи зад него.

И тя не е единствена. Откакто в изключително популярния южнокорейски сериал Crash Landing on You (CLOY) – „Любовта се приземи върху теб“ беше показана романтична сцена, заснета точно на това място, живописното селце Изелтвалд е завладяно от азиатски туристи, съобщава АФП.

Хитът на Netflix разказва историята на южнокорейска милиардерска наследница, която случайно се спуска с парапланер в демилитаризираната зона на полуострова и се приземява аварийно върху офицер от армията на севернокорейския лидер Ким Чен Ун.

Кадър/Crash Landing on You

Няколко от действията в сериала се разиграват в Швейцария, включително завладяваща романтична сцена на дървения кей на Изелтвалд, където главният герой свири красива мелодия на пиано, която отеква по водата, докато момичето, в което по-късно ще се влюби, пристига с ферибот от Интерлакен.

„Бих искала някой ден някой да направи това за мен“, каза Джия Хни Гуи, 35-годишна жена от Малайзия, която с копнеж гледа към мястото на кея, където стоеше пианото.

Тя е една от десетките туристи, които се разхождаха по брега на езерото, когато голям параход с гигантско швейцарско знаме спря на близкия пристан, гъмжащ от посетители.

Кадър/Crash Landing on You

Спиращите дъха пейзажи и романтичната обстановка превърнаха кея в задължителна забележителност за така наречените фенове на „CLOY“, които стигат до Европа.

Сериалът от 16 части започна да се излъчва точно когато започна COVID-19 и се превърна в задължителна за гледане програма в голяма част от Азия по време на пандемичните блокади.

Проучване на южнокорейското министерство на културата установи, че „CLOY“ е вторият най-популярен к-драматичен сериал сред чуждестранните зрители през 2021 г. след „Игра на калмари“.

Успехът му обаче е предизвикал неочаквано главоболие за Изелтвалд, особено след като миналата година бяха отменени ограниченията за пътуване в голяма част от Азия.

„Броят на туристите се увеличи“, казва пред АФП ръководителят на местния туристически офис Тития Вайланд.

Тя заяви, че е трудно да се изчисли колко „CLOY“-туристи са дошли, но пресметна, че „на всеки местен човек, който живее тук, се падат по 1000 посетители“.

Тя подчерта, че „почти всички в Изелтвалд - 400 души население, се радват на многото туристи“, но призна, че „това е било доста претоварващо“.

Миналото лято започнаха да пристигат всеки ден до 20 автобуса, които задръстваха движението и понякога блокираха достъпа до селото.

Местните жители се оплакват, че феновете на CLOY обикновено се втурват към кея, за да се снимат, преди да си тръгнат, като често оставят след себе си безпорядък, но и малко пари.

В опит да се справи с наплива общината обяви миналия месец, че ще бъдат допускани само предварително резервирани автобуси, които са платили за запазени места за паркиране.

Тя инсталира и турникет на кея, през който туристите могат да преминават срещу "такса за селфи" от 5 швейцарски франка (5,50 USD).

Соня Хорнунг, управител на хотел „Strand“ с изглед към кея, заяви, че мерките са довели до промяна и че нейният ресторант дава на клиентите си жетон за преминаване през турникета.

"Миналата година беше ужасно, но сега стана много по-добре", каза тя, приветствайки системата за слотове, която драстично е намалила броя на автобусите.

Някои туристи обаче бяха малко разтревожени от турникета - и от цената.

„О, пет франка!“, възкликна Флорита Лихтенщайгер, 64-годишна филипинка, живееща в Швейцария, когато се появи с няколко гостуващи роднини.

Тя неохотно плати, за да преминат те, но не ги последва, като каза, че вече е била тук поне 10 пъти. „Всички мои гости искат да видят това място“.

„Не си заслужава“, казва 21-годишната Найон Парк от Южна Корея.

Вайланд настояваше, че плащането е необходимо за поддръжката на кея, тъй като броят на хората, които се разхождат по него, рязко се е увеличил.

„Той трябва да бъде безопасен.“

Изелтвалд е „като рая на Земята“, каза тя. „Искаме наистина да се опитаме да го запазим такъв.“



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати