Новини Хотели

Албена очаква към 150 000 туристи през сезона

   
Албена очаква към 150 000 туристи през сезона
Плажът в Албена ще посреща и този сезон по-малко германци от преди пандемията
  Мирослав Иванов, Албена

Курортът Албена очаква близо 150 000 туристи през този летен сезон, което ще е ръст от около 10% спрямо миналата година. Това обяви за TravelNews Велина Гюмова, старши мениджър „Продажби“ в „Албена“ АД. Въпреки това комплексът няма да достигне и надмине нивата от преди пандемията заради затворените дългосрочно за ремонт някои хотели и ограничения брой германски туристи. „Надяваме се да достигнем 80% от нивата преди Ковид през 2019 г.“, каза Гюмова.

Хотелите и заведенията в комплекса вече работят и посрещат гости. Традиционно най-много българи ще отседнат в Албена през сезона. На второ място са румънските туристи. Двата пазара заемат към 40% от обема на всички почиващи и са най-стабилни. Велина Гюмова обясни, че имат огромен интерес и записвания от Полша и Чехия чрез тамошните местни туроператори „Итака“, „Чедок“ и др . Възстановяването и големите ръстове ще дойдат от тези страни, тъй като Албена и в цялост България са преоткрити от тези туристи в последните две години. „Това са много добри гости, които ползват пълния пакет от услуги и са платежоспособни“, подчерта тя.

На скандинавския пазар също се очаква ръст от около 8%. В Албена работят с туроператора Nordic Leisure Travel Group, който води туристи от Дания, Швеция, Норвегия и Финландия. Германският пазар, който преди пандемията беше най-големият за българския туризъм и съответно и за Албена, ще се възстанови най-трудно, отбеляза Велина Гюмова. От една страна се страхуват заради близостта до войната в Украйна и икономическата стагнация в Германия. От друга страна, липсват чартъри и полети от германските летища до Българското Черноморие. „Германците скъсяват ваканциите си и вече не резервират като преди пандемията за година напред, а в последния момент“, обясни тя. В курорта очакват повече германски туристи през този сезон в сравнение с миналата година, но нивата ще са далеч от преди пандемията.

Също заради липсата на чартъри и полети до Варна няма да има и британските туристи в Албена и въобще по Северното Черноморие. Велина Гюмова смята, че трябва да се работи в посока на пускането на повече полети на нискотарифните авиокомпании от Великобритания до Варна. В момента от Лондон Лутън до Варна оперира само Wizz air. От другите лондонски летища и британски градове няма покритие. Същото се отнася и за германския пазар.

Според Велина Гюмова войната в Украйна се е отразила най-много и на пазарите в Белгия и Франция. От първия въобще няма да има туристи, а от втория ще идват малък брой чрез туроператора TUI France.

Албена започна сезона с направени инвестиции от 6 млн. лв. в обновяването на два хотела, бийч бар, баскетболно игрище и инфраструктурата. Изцяло реновиран е хотел „Ралица Супериор“, който вече оперира под международния бранд Calimera, част от водещия германски туроператор DER Touristik. Реконструкция е извършена и на хотел „Фламинго“ (4 звезди), който вече е част от веригата „Family Comfort“ на скандинавския туроператор Nordic Leisure Travel Group. Обновени са още бийч бар „Рай“, баскетболното игрище и е направена лятна сцена на плажа Albena Beach Arena.

Мирослав Иванов, Албена



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати