Хотели

Златни пясъци е празен в началото на сезона

   
Златни пясъци е празен в началото на сезона
Плажът на Златни пясъци е празен
  Мирослав Иванов, Златни пясъци

Курортът Златни пясъци е изключително празен в началото на сезона въпреки прогнозите на бившия екип от служебното правителство на Министерството на туризма за добро лято, установи на място репортер на TravelNews. По плажовете и улиците има много малко туристи. Хотелите, ресторантите и заведенията страдат от липсата на германци, които се очаква през тази година да достигнат едва 50% от нивата преди Ковид пандемията. "За съжаление е такава реалната ситуация. Сезонът в Златни пясъци и въобще по Северното Черноморие ще бъде много къс заради липсата на германските туристи, които традиционно пълниха крилата извън пилотите юли и август", обяви пред TravelNews Георги Щерев, председател на Съюза на хотелиерите в Златни пясъци и председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). 
Германският пазар, който преди пандемията беше най-големият за българския туризъм и съответно и за Златни пясъци, ще се възстанови най-трудно. От една страна се страхуват заради близостта до войната в Украйна и икономическата стагнация в Германия. От друга страна, липсват чартъри и полети от германските летища до Българското Черноморие, обясни Щерев.
Същото положение потвърди и Емилия Костадинова, управител на хотел "Афродита" в Златни пясъци. "Невероятният сезон, какъвто прогнозират от Министерството на туризма и някои експерти, не се покрива с реалната ситуация. Сезонът върви бавно и мъчително. Проблемът е всеобщ заради липсата на германските туристи, като всички страдат и ще затънем финансово", каза Костадинова.

Емилия Костадинова 

Според нея на моменти персоналът надвишава броя на гостите в хотела. Тя подчерта, че в една лодка са хотелиери, ресторантьори, транспортни фирми, заведения, магазини и концесионери на плажове. "България сме с най-ниските цени за лятна почивка в Европа и пак нямаме туристи, обясни тя. Всички хотели в Златни пясъци са пуснали специални оферти, но не влизат резервации.
Костадинова подчерта, че спадът на германския пазар продължава да е 50% спрямо преди пандемията. Българските и румънските туристи не могат да спасят сезона, защото идват основно за дълги уикенди. През останалото време на седмицата хотелите са празни. За целта собствениците вече са принудени да се обръщат към алтернативни пазари като Полша. 
За да бъде спасен сезонът, трябва да бъдат пуснати повече полети от Германия. Същото е положението и на британския пазар, от където въобще няма чартъри през тази година до Варна.
Лошата картина очерта и Георги Томов, управител на веригата хотели "Грифид" в Златни пясъци. "Сезонът тръгна без ранни туристи. При германците ще има ръст от 10% спрямо миналата година, но сме далеч от нивата на 2019 г.", обясни той. Като добра тенденция забелязва връщането на поляци и чехи по Северното Черноморие след 20-годишно прекъсване. Според Томов те също са добри туристи, защото харчат повече и са по-платежоспособни от българите и румънците.
Интересна тенденция е завръщането на украинци като туристи в Златни пясъци след като миналата година са били настанени като бежанци в хотелите при започването на войната, обясни Георги Томов. "Сега се завръщат като гости и си плащат заради доброто и приятелско посрещане през миналата година", подчерта той.
Томов също се надява да бъдат пуснати повече чартъри и полети до Варна, за да може да бъде удължен сезонът до края на септември с туристи - пенсионери от Западна Европа.

Мирослав Иванов, Златни пясъци



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати