Транспорт

Singapore Airlines стана най-добрата авиокомпания в света

  21.06.2023 13:50  
Singapore Airlines стана най-добрата авиокомпания в света

Азиатските и близкоизточните авиопревозвачи доминираха в Световните награди за авиокомпании за 2023 г., обявени на 20 юни в Париж.

Singapore Airlines спечели титлата най-добра авиокомпания в света за пети път на събитие, проведено в Музея на авиацията и космонавтиката „Льо Бурже“ близо до френската столица. Сингапурският авиопревозвач изпревари миналогодишния победител Qatar Airways, който се върна на второ място.

Главният изпълнителен директор на Singapore Airlines Го Чун Фонг приветства наградата за своята авиокомпания, като каза, че тя е „свидетелство за несломимия дух на нашия народ“. Освен това е полезен маркетингов инструмент, тъй като индустрията продължава да се възстановява от щетите, причинени от пандемията Covid-19.

Топ пет се оформя от ANA All Nippon Airways, базираната в Дубай Emirates и Japan Airlines. От първите десет авиокомпании само две са от други части на света – Turkish Airlines на шесто място и Air France на седмо.

Наградите се основават на резултатите от онлайн проучване на пътници, което обхваща повече от 325 авиокомпании по света и е проведено от Skytrax между септември 2022 г. и май тази година.

Наградите за най-добри класи също бяха взети от азиатски и близкоизточни превозвачи, като Singapore Airlines зае първо място в надпреварата за първокласно обслужване, докато Qatar Airways спечели наградата за най-добра бизнес класа, а Japan Airlines за най-добра икономична класа. Тайванската Eva Air спечели наградата за най-добра премиум икономична класа – услуга, която авиокомпанията първа стартира през 1991 г. под името Evergreen class.

Сред другите награди AirAsia отново спечели наградата за най-добра нискотарифна авиокомпания – тя взима тази награда всяка година от 2010 г. насам. Scoot – дъщерно дружество на Singapore Airlines – спечели наградата за най-добра нискотарифна авиокомпания на дълги разстояния , докато Bangkok Airways взеха признанието за най-добра регионална авиокомпания в света.

Kuwait Airways бе призната за най-усъвършенствана авиокомпания, като се изкачи от 76-то място миналата година до 42-ро тази година.

Освен географски специфични категории, доминирането на азиатските и близкоизточните превозвачи беше прекъснато само в малък брой области. Air Canada взе наградата за най-подходяща за семейството авиокомпания в света, докато друг канадски превозвач Air Transat беше коронован като най-добра авиокомпания за развлечение.

Сред наградите за различни региони на света, Delta Air Lines беше обявена за най-добра авиокомпания в Северна Америка, докато Turkish Airlines взе еквивалентната награда за Европа, LatAm в Южна Америка, Ethiopian Airlines в Африка и Fiji Airways в Австралия/Тихоокеанския регион.

Бизнес сделките на Парижкото авиошоу също бяха доминирани от същите региони. В деня на откриването индийският нискотарифен превозвач IndiGo направи най-голямата поръчка за самолети, правени някога, със сделка за 500 самолета Airbus A320. Денят видя и амбициозната нова саудитска авиокомпания Riyadh Air, която направи своя международен дебют. На следващия ден Air India финализира друга огромна поръчка с 250 самолета от Airbus и още 220 от Boeing

Топ 10 на най-добрите авиокомпании в света

Singapore Airlines
Qatar Airways
ANA All Nippon Airways
Emirates
Japan Airlines
Turkish Airlines
Air France
Cathay Pacific Airways
EVA Air
Korean AirАнкета

Къде почивахте лятото?


Резултати