Новини Събития

Европейски остров се обяви за зона без телефони

  21.06.2023 15:11  
Европейски остров се обяви за зона без телефони

Финландският остров Улко-Таммио призова посетителите си да игнорират мобилните телефони и да се насладят на природата, докато са там на ваканция.

Улко-Таммио се намира в Източния финландски залив - национален парк в скандинавската държава, която шест поредни години е обявявана за "най-щастливата страна в света" и по ирония на съдбата, е дом на Nokia, собственик на най-продавания смартфон в света за всички времена, отбелязва CNN.

"Остров Улко-Таммио, който се намира край бреговете на Хамина, това лято ще бъде зона, свободна от телефони", заяви Матс Селин, експерт по островен туризъм във Visit Kotka-Hamina. "Искаме да призовем почиващите да изключат смарт устройствата си, да спрат и да се насладят истински на островите.", обясни той.

Един от 41-те национални парка на Финландия, Улко-Таммио, е необитаем за хората, но е дом на много редки птици и растения, които посетителите могат да видят по време на разходка из екопътеките или от птичата кула на острова.

Участието в дигиталната детоксикация за туристите е доброволно и тъй като островът има покритие към  функционираща мобилна мрежа, изкушението ще бъде постоянно, допълва CNN.

Въпреки това служителите на Parks & Wildlife Finland, компанията, която управлява острова, се надяват новата им инициатива да накара туристите да се изключат от мрежата и да се ангажират с флората, фауната и цялата невероятна природа наоколо.

"Изключването на телефона, опознаването на природата и срещите с хора лице в лице със сигурност ще подобрят настроението и благосъстоянието ви", казва Сари Кастрен, психолог и ръководител на изследванията във Финландския институт за здраве и благосъстояние, в съобщение за медиите.

"Прекарваме безброй часове в превъртане на каналите си в социалните медии, така че кратка почивка от тях означава, че ще имате повече време за нови преживявания.", съветва експертът.

Посетителите могат дори да нощуват без телефони на острова в палатки или в хижа, поддържана от Parks & Wildlife Finland.

До острови като Улко-Таммио обикновено се стига с частна лодка, крайградски ферибот или водно такси - само не казвайте на никого, че използвате смартфона си, за да ги резервирате, пише в заключение CNN.Анкета

Къде почивахте лятото?


Резултати