Турагенции

Българската група от круиза посети крайната точка на пътя Ел Камино

  21.06.2023 15:17  
Българската група от круиза посети крайната точка на пътя Ел Камино
Катедралата събира пилигримите
  Мирослав Иванов, Сантяго де Компостела

Българската група, която пътува с кораба MSC Virtuosa от Англия, днес посети крайната точка на пътя Ел Камино - катедралата в Сантяго де Компостела, Испания. След слизането на пристанището в Ла Коруня, от туроператора "Аполо" правят еднодневна екскурзия до Сантяго де Компостела. С групата е и репортер на TravelNews.

Името на Сантяго де Компостела е известно и почитано в целия християнски свят. Връзката му с мощите на Св. Яков или Сантяго на испански, го прави най-важното място за пилигримите след Йерусалим и Рим. За някои от пътуващите към свещеното място, това е търсене на духовно израстване, което добива популярност за хиляди християнски поклонници. Повечето пътуват пеша, някои с велосипеди, а има и такива, които пътуват както са го правили техните предшественици от Средновековието - на кон.

Векове наред поклонници изминават път от различни краища на Европа, стигайки до изящната катедрала на Сантяго де Компостела в Северна Испания. Има няколко легенди за издигането на този великолепен храм. Според една от тях, апостол Яков, син на Зеведей, разпространява християнството в Испания като един от учениците на Христос. През 44-та година след Христа, Яков е обезглавен в Йерусалим и по-късно тленните му останки са пренесени по море от неговите ученици в Галисия, Испания, и погребани на мястото, където днес е Компостела.

Гробът на светеца е забравен до 813 г., когато е открит от отшелник, видял ярка звезда. След това събитие много пилигрими се отправят към това място, отдавайки своята почит на спасителя си, Свети Яков, вярвайки, че той ще им помогне да осъществят своята мечта. Мидичката е традиционната емблема на Свети Яков и е популярна сред поклонниците, изминали пътя на Ел Камино. Гробът може да бъде видян днес в криптата на катедралата в Сантяго де Компостела.

Потокът от пилигрими секва няколко века по-късно заради войни, болести и природни бедствия. Започва да се възражда в края на XIX-ти век, а настоящият му апогей стартира в последните две десетилетия на миналия век. В последната година преди пандемията - 2019-та, са издадени рекордните над 327 000 сертификата на хора, изминали Камино, което е доста повече от 1200-те поклонници, подпечатали документа си в крайната точка през 1985 г.

Има няколко пътя - Френският е около 800 км, а най-дългият е Camino Mozarabe, който започва от Алмерия в Южна Испания и е над 1300 км, Северният път през Страната на Баските е около 830 км, а Английският се смята за най-късият - 122 км. Доста популярна е последната част от Френския път - от град Сария в Галисия - 110 км.

В крайната точка в Сантяго де Компостела се дава документ на всеки, който може да докаже, че е изминал поне 100 км от пътя, или 200 км с колело. На всяко място, през което се преминава, се слага печат в специална книжка.

Няма как да си подготвен за Камино преди да го започнеш. Затова съветът на мои приятели, които са минали пътя, е да му се наслаждаваш и да се пречистиш! Защото това е целта - пътуването, а не крайната точка!

Мирослав Иванов, Сантяго де Компостела Анкета

Къде почивахте лятото?


Резултати