Новини Събития

Туроператорите очакват по-добър летен сезон и ръст на туристите поне с 10%

  22.06.2023 20:11  
Туроператорите очакват по-добър летен сезон и ръст на туристите поне с 10%

Българските туроператори очакват по-добър от миналата година летен туристически сезон и ръст на туристите поне с 10%. Това заяви Димитрина Горанова, председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти, по време на годишната среща на бранша в Ловеч, предаде БНР.

Според нея туроператорите очакват висока заетост в българските курорти от края на юни до средата на септември.

"Туристите, които ще идват, традиционно са от британския пазар, скандинавски, разбира се, и немски, въпреки че има спад. Също така има засилване и от пазарите от Централна Европа като Чехия и Полша. Да не забравяме Израел, които са доста интересен пазар. Те също осигуряват по-дълъг летен сезон. А големите международни морски курорти не могат да генерират една висока заетост и успешен сезон само от български туристи", коментира Горанова.

Тя увери, че няма отменени резервации заради разрушената стена на язовира "Нова Каховка" в Украйна и евентуално замърсяване на българското Черноморие. 

"Всички компетентни институции, които наблюдават акваторията на България, бяха категорични, че няма никакъв риск от замърсяване. На нас в момента основната цел е да спрем спекулацията", уточни експертът.Анкета

Къде почивахте лятото?


Резултати