Новини Събития

Останки бяха открити в зоната на търсене на подводницата Титан

  22.06.2023 20:18  
Останки бяха открити в зоната на търсене на подводницата Титан

Поле с отломки е открито в зоната на издирване на изчезналата туристическа подводница "Титан", съобщи Ройтерс като се позова на бреговата охрана на САЩ.

Полето е намерено от дистанционно управляван робот за подводни работи на борда на канадски кораб, съобщи Североизточното командване на бреговата охрана, добавяйки, че обединеното командване оценява информацията.

За 22 часа българско време е насрочена пресконференция, на която се очаква бреговата охрана да даде повече данни за откритието и дали то е свързано с "Титан".

По-рано в четвъртък беше съобщено, че канадският робот е достигнал в четвъртък океанското дъно и е готов да започне търсене на подводницата, тръгнала в неделя да разглежда останките на "Титаник" с петима души на борда.

Очаква се и роботизираната подводница на френски изследователски кораб, който достигна мястото на корабокрушението на "Титаник", да се включи в отчаяното търсене на изчезнала подводница, на чийто борд се намират петима души.

Подводницата "Титан", която е с размерите на миниван, изгуби контакт със своя помощен кораб около 45 минути след гмуркането си в ранния следобед в неделя.

Подводницата тръгна с 96 часа въздух според компанията, което означава, че кислородът ще бъде изчерпан до четвъртък сутринта американско време. Кога точно зависи от фактори като дали корабът все още има мощност и колко спокойни са хората на борда, уточнява "Ройтерс".

Надеждите за спасяването на петимата членове на екипажа, сред които двама милиардери, френски водолаз ветеран и собственикът на компанията на туристическата подводница, се увеличиха в сряда, когато канадски самолети, участващи в спасителната операция, записаха подводни шумове.

Но дистанционно управлявани подводни превозни средства, търсещи в зоната, където са засечени шумовете, не откриха подводницата, като участници в издирването предупредиха, че звуците може да не са идвали от "Титан".

Въпреки избледнелите надежди контраадмиралът от бреговата охрана на САЩ Джон Маугер каза пред тв Ен Би Си, че търсенето ще продължи през целия четвъртък.

Надеждата "Аталант"

Френският изследователски кораб "Аталант", оборудван с роботизиран водолазен кораб, способен да достигне дълбочината 3810 метра, на която се намират останките на "Титаник", пристигна в зоната в четвъртък.

За първи път беше използван ехолот за точно картографиране на морското дъно, за да може търсенето на робота да бъде по-целенасочено, съобщи френският институт за морски изследвания Ifremer IFREMER, който е собственик на "Аталант".

Роботът "Виктор 6000" има ръце, които могат да се управляват дистанционно, за да помогнат за освобождаването на заклещен кораб или да го изтеглят. Военноморските сили на САЩ изпращат специална спасителна система, предназначена да повдига големи подводни обекти.

Дълбокоморско приключение

Останките на "Титаник", който потъна през 1912 г. при първото си плаване, след като се удари в айсберг, се намират на около 900 мили (1450 км) източно от Кейп Код, Масачузетс, и на 400 мили (640 км) южно от Сейнт Джонс, Нюфаундленд.

Дълбоководната екскурзия на "Титан", организирана от американската компания OceanGate, струва $250 хил. на човек.

Сред пътниците са британският милиардер и авантюрист Хамиш Хардинг и роденият в Пакистан бизнес магнат Шахзада Дауд с 19-годишния си син Сюлеман, които и двамата са британски граждани.

Френският океанограф и водещ експерт по "Титаник "Пол-Анри Наржоле, 77, и Стоктън Ръш, американският основател и главен изпълнителен директор на OceanGate, също са на борда на подводницата.

Шон Лийт, който ръководи компания, която съвместно притежава помощния кораб, обслужващ "Титан" - "Полар принс", каза, че всички протоколи за безопасност са били спазени, преди подводницата да загуби контакт.

"Все още има налични средства за поддържане на живота на подводницата и ние ще продължим да се надяваме до самия край", каза Лийт.

Но дори "Титан" да бъде локализиран, извличането му би представлявало огромни логистични предизвикателства и хората вътре едва ли биха могли да бъдат извадени без помощ от подводница. И издигната на повърхността, отварянето на капсулата ще изисква чужда помощ. Пътниците не биха могли да излязат сами.Анкета

Къде почивахте лятото?


Резултати