Анализи Новини

Турция се прицели в челната тройка на световния туризъм

  23.06.2023 09:10  
Турция се прицели в челната тройка на световния туризъм

Турция се стреми да се превърне в една от трите водещи страни в световния туризъм. Това заяви турският министър на културата и туризма, цитиран от Hurriyet Daily News.

Поставихме си големи цели за “Века на Турция“. Целта ни е през 2023 г. да посрещнем 60 млн. туристи и да реализираме приходи от туризъм в размер на 56 млрд. долара. За 2028 г. целите ни са 90 млн. посетители и 100 млрд. долара приходи", каза Ерсой по време на посещение в популярната туристическа дестинация Анталия.

По думите на Ерсой последните пет години са били много трудни за туристическата индустрия на страната предвид пандемията от COVID-19, горските пожари, войната в Украйна и смъртоносните земетресения през февруари.

"Въпреки това ние се справихме успешно с всички тези трудности. Турската туристическа индустрия излезе по-силна от този труден период", допълни той.

Ерсой припомни, че Турция е на трето място в световен мащаб през 2022 г. по отношение на броя на пристигащите туристи, изкачвайки се с три позиции в сравнение с 2019 г.

Ще има препятствия, но ние ще станем по-силни и ще постигнем целите, поставени за 2028 г., за да станем една от първите три държави в глобалния туризъм“, каза още министърът.

Миналата година близо 45 милиона чуждестранни туристи са посетили Турция, което показва 80-процентно увеличение от 2021 г. С турците, живеещи в чужбина, посещенията на туристи възлизат на 51.4 милиона души.

Приходите от туризъм са нараснали с повече от 53% през 2022 г. в сравнение с предходната година до 46.3 милиарда долара. Според последните данни от туристическата индустрия, повече от 9.3 милиона чуждестранни туристи са посетили Турция през първите четири месеца на тази година, което е с 27.5% повече на годишна база, докато приходите от туризъм са се повишили с 32% до 8.69 милиарда долара през първото тримесечие.Анкета

Къде почивахте лятото?


Резултати