Анализи Новини

Колко дълго ще продължи глобалният туристически бум?

  23.06.2023 09:15  
Колко дълго ще продължи глобалният туристически бум?

След няколко нестабилни години, повлияни от пандемията от COVID-19, желанието да се харчат пари за самолетни билети и хотели се завръща, а туристическата индустрия отново се радва на огромен интерес. 

Туроператорите са затрупани с резервации, а хотелските вериги и авиокомпаниите генерират рекордни печалби.

EasyJet двукратно повиши прогнозите си за печалбата за тази година, IAG и Ryanair излязоха "на плюс" за първи път от началото на пандемията, а Singapore Airlines раздава част от рекордните си печалби като бонуси на своите служители. 

Тъй като цените на самолетните билети се покачват по-бързо от инфлацията, шефовете на глобалните авиокомпании сега очакват 9.8 милиарда долара нетни приходи тази година.

Това е над два пъти повече от първоначално прогнозираната сума, според Международната асоциация за въздушен транспорт.

Ваканционният бум подкрепя перспективите за международните пътувания, като се очаква туристическият поток в световен мащаб тази година да достигне до 95% от нивата преди пандемията спрямо 63% през 2022 г., изчислява Световната организация по туризъм към ООН. 

Цените на акциите на туристическите компании, които се сринаха в началото на 2022 г. - на фона на опасенията от нарастващата инфлация и задаващата се рецесия, отново се покачват. 

За момента високите цени на туристическите услуги не успяват да откажат търсачите на слънце и приключения, пише The Economist. 

Докога ще продължи туристическият бум? 

Няколко фактора ще определят колко дълго ще продължат добрите времена за туристическата индустрия.

Някои от проблемите са свързани с предлагането - недостиг на персонал на летищата, скок на разходите за реактивно гориво и разпадащи се IT системи, които се огъват под тежестта на огромчното търсене и предизвикват закъснения и отмяна на полети.  

Една четвърт от всички полети в САЩ бяха отменени или забавени миналото лято. Такива сривове подкопават доверието и струват скъпо на авиокомпаниите. Southwest Airlines изчислява, че отмяната на близо 17 000 полета през декември е довела до загуби от около 800 милиона долара.

По-големите въпросителни обаче са свързани с търсенето. След едно великолепно лято, апетитът към ваканциите може бързо да се срине. Въпреки че Федералният резерв на САЩ временно спря повишаването на лихвените проценти, се очаква отново да ги повиши през следващите месеци.

Тъй като Фед и централните банки в богатите страни продължават да се борят с упоритата инфлация, летовниците може, в крайна сметка, да бъдат принудени да свият разходите.

Китайските туристи - третата най-голяма група след американците и германците през 2019 г., според Oxford Economics, засега не харчат с толкова лека ръка.

Откакто противоепидемичните ограничения в Китай бяха облекчени миналата година, близките дестинации, като Макао и Тайланд, се оказаха популярни. Но китайският ентусиазъм към по-далечните пътешествия остава хладен. 

Хотелиерската компания Accor изчислява, че около три четвърти от китайските пътници тази година ще предпочетат вътрешния туризъм.

Потенциалното затишие в пътуванията би било лоша новина за силно задлъжнялата туристическа индустрия, която вече е изправена пред нарастващи разходи и все още се възстановява от загубите през последните три години.

Само авиокомпаниите загубиха 138 милиарда долара през 2020 г. Кредитната агенция Moody's очаква разходите им за труд да се увеличат с близо една пета тази година.

Хотелите, които също изпитват недостиг на персонал, се затрудняват да запълнят отворените позиции, въпреки повишаването на заплатите. Във Великобритания възнагражденията вече са с 15% по-високи, отколкото преди пандемията. 

В резултат на всички тези фактори, икономическата реалност скоро може да застигне туристическата индустрия, която тепърва беше започнала да се отърсва от кошмара на пандемията.Анкета

Къде почивахте лятото?


Резултати