Турагенции

Българска група посети Мон Сен Мишел в деня на юбилея му от 1000 години

  23.06.2023 19:52  
Българска група посети Мон Сен Мишел в деня на юбилея му от 1000 години
Абатството Мон Сен Мишел се издига на скала
  Мирослав Иванов, Франция

Българската група, която пътува с кораба MSC Virtuosa от Англия, днес посети абатството Мон Сен Мишел във Франция. След слизането на пристанището в Шербур, от туроператора "Аполо" правят еднодневна екскурзия до третата най-посещавана забележителност в страната след Айфеловата кула и Версайския дворец. С групата е и репортер на TravelNews.

Интересен момент е, че българската група посети абатството в деня (23 юни 2023 г.), когато отбелязва 1000 години от основаването си. Светлинното шоу за юбилея, наречено "Слънцестоенето на хилядолетието", е планирано за вечерта. Подобно представление, при което Мон Сен Мишел се превръща във фон за прожекции от всички точки на залива, не е правено досега.

"Брак между човешкия гений и природата" - така френският президент Еманюел Макрон определи абатството Мон Сен Мишел по повод неговия юбилей. Изминали са точно 1000 години от поставянето на първия камък на архитектурното бижу, издигнато върху гранитна скала край бреговете на Нормандия. Събитието е белязано с множество събития - изложби, концерти, конференции, визуално шоу, които ще продължат до есента.

Абатството, което от 1979 г. е включено в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО, е сред най-известните туристически обекти във Франция с около 1,3 милиона посетители всяка година.

Светлинното шоу за юбилея, наречено "Слънцестоенето на хилядолетието" и планирано за вечерта на 23 юни, е очаквано с голям интерес. Подобно представление, при което Мон Сен Мишел се превръща във фон за прожекции от всички точки на залива, не е правено досега. Посетителите традиционно могат да се насладят на програма с безбройни светлини, но според организаторите тази за юбилея ще бъде изключителна.

Туристите имат възможност да разгледат и открита наскоро изложба, посветена на историята и архитектурата на абатството, която разкрива много от тайните на Мон Сен Мишел. Тя ще остане там до ноември 2023 г. Експозицията "Домът на архангела" представя историята на Мон Сен Мишел чрез тридесетина емблематични експоната. Много от тях, сред които скулптури, макети, статуи и сребърни прибори, са показани за първи път на посетителите на абатството. През Средновековието то е пазело многобройни ръкописи и продължава да разполага с изключително богата библиотека.

Красотата на това място, наричано често "чудото на Запада", е обезсмъртена в творбите на много известни писатели - от Гюстав Флобер до Теофил Готие и Виктор Юго, за когото абатството е "Хеопсът на Запада". Уникалният обект вдъхновява писателя Пол Февал за написването на романа "Чудесата на Мон Сен Мишел" (1879 г.). Твърди се, че от абатството е почерпена и идеята за създаването на Минас Тирит, столицата на Гондорската държава от "Властелинът на пръстените" на Дж. Р. Р. Толкин.

Величествено издигащото се на скалата, Мон Сен Мишел има сериозно значение и важна роля във френската история. Основано е като религиозно светилище през 708 г. Легендата разказва, че архангел Михаил се явил на епископа на Авранш - Обер, и му заръчал да построи света обител на близкия остров.

Черепът на епископа е показан в експозицията "Домът на архангела". Обичайно той се съхранява в близкия град Авранш, но в чест на 1000-ия рожден ден на Мон Сен Мишел е пренесен и изложен в абатството.

През 966 г. бенедиктински монаси пристигат на острова и през 1023 г. започват работа по изграждането на абатството, което непрекъснато се разширява в следващите векове и става свидетел на ключови моменти от френската история. Превръща се в крепост по време на Стогодишната война през 14-и и 15-и век, успява да издържи на 30-годишната британска обсада.

По време на Френската революция през 18-и век абатството е превърнато в затвор. То изпълнява тези функции до 1863 г., като 14 000 затворници са изпратени през годините в т.нар. "Бастилия край морето", където приливите, отливите и подвижните пясъци правят невъзможно бягството.

Мон Сен Мишел започва да се превръща в туристическа атракция, останала популярна и до днес, в периода преди Първата световна война. Освен самото абатство сред забележителностите е известната гостилница "Mère Poulard", кръстена на основателката си - готвачката Анет Пулар. Заведението е отворено за посетители от 1888 г. , като продължава да функционира и днес. Сред специалитетите му е вид омлет, наподобяващ суфле.

През изминалите столетия ресторантът привлича кралски особи, художници, писатели и други знаменитости, а сред гостите са били Моне, крал Едуард Седми, Ърнест Хемингуей. Твърди се, че през 1944 г. американецът, който по онова време е военен кореспондент, описва на маса в ресторанта десанта в Нормандия, включително една от решаващите битки, проведена на няколко километра от Мон Сен Мишел, близо до град Авранш.

Днес около 40 души живеят на острова, който е свързан със сушата чрез мост. По време на приливите понякога остава напълно недостъпен. Сред обитателите на населеното място са свещеници и монахини, заселили се тук през 2001 г. Френските власти правят сериозни инвестиции за реставрация и защита на околната среда около културния паметник.

Мирослав Иванов, Мон Сен Мишел