Анализи Новини

Търговците в Турция искат отделни гишета на границите за български туристи

  24.06.2023 09:30  
Търговците в Турция искат отделни гишета на границите за български туристи

Турски търговци настояват за откриване на отделни гишета на границата за гръцките и българските туристи заради прекомерното натоварване в резултат на завръщането на турски гурбетчии в родината, съобщава сайтът Хаберлер.

Кемал Джингьоз, председател на Одринската асоциацията на търговските и занаятчийски палати, каза, че въпросът е бил поставян и по-рано пред местните власти на Одрин. Джингьоз мотивира необходимостта от допълнителни гишета само за българските и гръцките туристи с интензивността, която се очаква да се наблюдава на граничните пунктове преди лятната почивка на гастарбайтерите, живеещи в различни страни от Европа.

"Факт е, че има натовареност на пунктовете, когато емигрантите си идват. По този повод се наблюдава намаляване на българския туристически поток. Казахме това пред областната управа в миналото. Заявихме, че трябва да има два отделни перона и през тези два перона да преминават само български и гръцки туристи, но областната управа тогава каза, че не е възможно", посочи той.

Джингьоз повтори молбата да бъдат запазени отделни гишета за българи и гърци на границата, ако това е осъществимо и съответства на закона, предаде БТА. 

В Турция от този уикенд започва ваканцията по случай празника Курбан байрам (28 юни-1 юли).

Хаберлер обръща също така внимание, че български посетители, пристигащи на пазар в Одрин, се оплакват от поскъпването на стоките. Според наблюденията на българи това е довело до намаляване на броя на туристите, идващи в града. 

Докато гражданите на съседната държава се оплакват от високите цени, магазинери в Одрин твърдят, че цените са нормални, посочва сайтът.Анкета

Къде почивахте лятото?


Резултати