Турагенции

Стоунхендж впечатли българските туристи след круиза

  24.06.2023 16:39  
Стоунхендж впечатли българските туристи след круиза

Българската група, която пътува с кораба MSC Virtuosa, днес се върна в Саутхемптън (Великобритания), откъдето тръгна първоначално круиза. След това се отправихме към Стоунхендж, който влиза в програмата на туроператора "Аполо". С групата е и репортер на TravelNews.

 Мирослав Иванов, главен редактор на TravelNews 

Стоунхендж е най-известният мегалитен паметник в света — комплекс с диаметър около 100 метра, датиращ от около края на неолита и имащ древна религиозна и астрономическа функция. Намира се в средата на равнината Солсбъри в графство Уилтшир, Великобритания. Това е едно от най-монументалните светилища, което вероятно е посветено на Слънцето. Сегашните останки от Стоунхендж са само бледи сенки, сравнение с предишното му величие. Той и мегалитите са включени в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Изследванията на произхода на Стоунхендж и причините за неговото построяване започват още през 1801 г. Американският архелог Хоукинс и неговият английски колега Хойл успяват да реставрират плана, разкриващ строгите правила по създаването на обекта. 


Каменната композиция описва четири концетрични окръжности. Тя е изградена от 30 каменни стълба от сив пясъчник, високи над 3 метра и тежащи около 26 тона. Те са подредени във външия кръг. Върху тях има 30 трегера, тежащи по 6 тона, поставени хоризонтално върху стълбовете, така че оформят непрекъснат кръг. Има и вътрешен кръг от подобен вид, също построени като стълбове и трегери.

Най-невероятни са теориите кой е създал мегалитните съоръжения. В древността авторството им се приписвало на великани. Елините смятали, че са дело на еднооките циклопи. Имало дори легенда, че камъни можели да се придвижват самостоятелно, с помощта на "вълшебна дума" или под музиката на Орфей.

Стоунхендж може да служи и като лунен календар – чрез разположението на камъните се предсказват всички лунни събития за хиляди години напред. За да бъдат прогнозите точни обаче, „календарът“ трябва да бъде настройван на всеки 300 години, като камъните се преместват с по едно място. Според някои теории мястото е било използвано и за поклонение пред древните божества или е служил за погребален храм.

Всяка година по време на лятното слънцестоене хиляди хора се стичат да наблюдават как лъчите на изгряващото слънце пронизват входа на Стоунхендж. Тази година се случи само преди няколко дни.

Стоунхендж е безспорно най-популярният древноисторически паметник на територията на Великобритания, а и в цяла Европа. Като такъв е и една от най-посещаваните туристически забележителности, защото тази величествена мегалитна композиция е впечатляваща не само с външния си вид, но и с мистичната си история.

Ако посещавате Англия, задължително отделете време, за да видите това древно чудо, чиято загадка може да остане неразгадана завинаги!

Мирослав Иванов, Англия Анкета

Къде почивахте лятото?


Резултати