Турагенции

Оксфорд - богата история и млад дух

  25.06.2023 14:13  
Оксфорд - богата история и млад дух

Последната спирка от нашето пътешествие с туроператора "Аполо" е Оксфорд. Това е красив град, пълен с млади хора и живот. Оксфорд е една от най-прочутите туристически дестинации в Англия. Освен, че се счита за най-стария университетски център на Оострова, той е известен и с многовековната си история, от която днес са останали красиви исторически и културни паметници.

През вековете събитията в областта на Оксфорд са толкова много и разнородни, че днес фактите често се преплитат с митовете. Според една легенда саксонска принцеса и монахиня на име Фрайдсуайд (Frideswide) основала манастир на мястото на днешната Христова Църква, (Christ Church) през 700 г. Похотлив крал непрекъснато я преследвал, затова принцесата се скрила в горите Бинси (Binsey). Скоро владетелят внезапно бил поразен от слепота и оставил девойката на мира.

Около този манастир, по поречието на реката Темза, започнало да се формира малко общество, което се занимавало с отглеждането на добитък. През 12 в. Августинското абатство полага основите на университетската среда в града, като първият колеж е издигнат през 13 век. 

По начало Оксфорд е саксонски. Още по-онова време централната част е била оживена и шумна. В нея през 14 в. е издигната църквата Свети Мартин, която е известна с високата си кула, емблематична за града. На горния ѝ край има огромен часовник, който е красиво орнаментиран с римски мотиви.

С течение на времето в Оксфорд се стичат все повече и повече студенти, в резултат на което днес е един от световните университетски центрове. Преди Брекзит в университета са се обучавали 67 българи, когато таксата за студенти от ЕС беше 9000 паунда на година, като на местните. След излизането на Великобритания, сумата стана 24 000 паунда на година и сега вероятно българите са по-малко.

Покрай университетската част от града е особено приятно място за разходка най-вече заради красивите си алеи и крайречни брегове. Оксфорд е голям културен център с музеи като Пит Ривърс и Ашмолиан, както и с множество галерии, ателиета и зали за класическа музика. Разбира се, не липсват и десетки места за развлечение като ресторанти, кафенета, нощни клубове.

Мирослав Иванов, ОксфордАнкета

Къде почивахте лятото?


Резултати