Новини Турагенции

Елфи турс представи новата си дестинация в Полския институт

  26.06.2023 12:46  
Елфи турс представи новата си дестинация в Полския институт

Туроператорът “Елфи турс” представи най-новата дестинация в портфолиото си в Полския институт в София. Събитието беше открито от известната полякиня Памела Качмарек (обиколила цяла България) и директора на института - Ивона Якушко-Дудка. Те представиха Полша като дестинация, която може да разкрие много уникални гледки пред посетителите си. Според Камарек страната съчетава природа, история, култура и гастрономия по един неповторим начин. Якушко-Дудка допълни: “Тази година Полша отваря нова страница в гастрономическата си история. За пръв път полски ресторант беше оценен с две Мишлен звезди!”.

Програмата на "Елфи турс" представи Емил Макаров, последният директор на “Балкан холидейз” във Варшава. Именно той ще води групата, споделяйки дългогодишните си знания и наблюдения над страната. “Полша не е много позната в България в отношение на туризъм, климатични условия и кухня. Най-често ни питат: Октомври няма ли да е студено в Полша, но всъщност това е най-красивото време от годината там!”, изтъкна той. Така че отпътуващата на 1 октомври 2023 г. група е изцяло съобразена с това.

Програмата на “Елфи турс” е на цена от 2298 лв. на човек, в която са включени: самолетен билет София - Варшава - София, както и вътрешен полет Краков - Гданск, ръчен и чекиран багаж до 20 кг за полетите, летищни такси към самолетните билети, 7 нощувки със закуски в 3- и 4-звездни хотели и всички трансфери по програмата с луксозен местен автобус.

Пълният пакет с екскурзии също влиза в крайната цена. По време на обиколките групата ще бъде придружена от Емил Макаров, както и от местен екскурзовод на български, руски или английски език. По време на туровете в Краков, Гданск и Варшава, туристите ще разполагат и с професионални аудиосистеми, за да могат всички удобно да разглеждат и да слушат беседата на екскурзовода. А за сигурността на туристите “Елфи турс” са се погрижили с включената медицинска застраховка асистънс на ЗАД "Евроинс" от 10 000 евро.

По време на екскурзията ще се нощува една вечер в Лодз, две в Краков, две в Гданск и две във Варшава. Това са и градовете, които туристите основно ще разгледат.

“Програмата започва с полет до Варшава, градът на Шопен. Но столицата е наистина черешката на тортата в туризма на Полша. За това и сме избрали да я оставим за последна спирка. Така че от летището ще се отправим с автобус към Лодз”. Лодз, познат още и като Лудж, е третият по големина град в Полша. Името на града се превежда като „лодка”. През 19-ти век градът се превръща в европейски център на текстила и се изпълва с множество фабрики и е известна с името „Империята на текстила“. Градът впечатлява със своята архитектура, както и с Познанския дворец. Но най-интересните забележително от програмата на “Елфи турс” несъмнено са Iserles Poznanki и Manufaktura.

“Лодз е един много интересен град, който за жалост не е толкова добре познат в България. Например там се намира най-дългата търговска улица в Европа - "Пьотрковска", с невероятна архитектура. Там има над 200 сгради в Арт Нуво. На тази улица се намират и някои от най-добрите ресторанти. Където и да седнете съветвам да опитате местния специалитет - патица с ябълки”, разказва Макаров.

Следваща спирка е Краков - 

един от най-красивите градове в Полша. Той добива популярност онлайн с живописните си гледки, които сякаш изкачат от приказка. Старият град в Краков е един от най-добре запазените в Полша. Там се намира и замъкът Вавел, бившата резиденция на полските крале. Замъкът се намира на хълм край река Висла, откъдето се разкрива невероятна панорамна гледка към Краков. Днес различните помещения на замъка са превърнати в картинни галерии от времето на Ренесанса, където туристите ще могат да се насладят на  произведения на изкуството от известни холандски и немски художници. Освен това в Краков ще се разгледат и Ягелонският университет, където е учил Николай Коперник, катедралата „Дева Мария“ и търговския площад на Краков /Ринек/.

“Една от най-впечатляващите гледки е търговският площад на Краков /Ринек/, който е най-големият средновековен търговски площад в Европа. Той дава началото на 12 различни улици. Там има и уникален базар, който се нарича “Сукенице” - навремето е било базар за платове, а днес е закрит пазар, където се събират и чужденци, и краковчани. Там се намира и ресторантът с две звезди Мишлен”, допълни Емил Макаров.

Един от дните в Краков е посветен на екскурзия до 

солната мина „Величка“. 

Тя се заплаща допълнително, но екскурзоводът силно съветва да се посети. “Това несъмнено е един от бисерите на ЮНЕСКО. Мината “Величка” е влязла в експлоатация през XIII в. и се е слизала на дълбочина до 300 м. В момента се слиза до 150 м. Тя е огромна - вътре има волейболни игрища, капела на княгиня Кинга, издълбана в кристал, както и репродукция на “Тайна вечеря” - също издълбана в кристалите. Това определено е едно от нещата, които категорично препоръчвам”, изтъква екскурзоводът. 

След това туристите ще се 

насочат към Гданск 

със самолет. Този град несъмнено е перлата на екскурзията и често е наричан и перлата на Балтийско море. По време на Златната епоха през 16-ти век, градът е бил най-богатият в Кралство Полша. Именно тук са се случили събития, които са повлияли на човешката история. Гданск става арена на първите сблъсъци от Втората световна война, когато на 1-ви септември 1939 г. Германия напада Полша. През 1980 г. в Гданск се учредява движението „Солидарност“, което има ключова роля в разпадането на социалистическия лагер през 1989 г. Обиколката на града ще започне от Длуги тарг - през Средновековието кралският път е бил използван от кралете за влизане в града. 

Днес тя все още е една от най-важните улици в стария град на Гданск, където се намират и много от най-посещаваните туристически атракции - двора на Артус и фонтана на Нептун. В края на Кралския път се намира Златната порта - удивителна градска порта от времето на Ренесанса.

Емил Макаров разясни още: “Избрахме екскурзията да е със самолет, за да можем да се върнем към Варшава с автобус. Това е защото по пътя към столицата има уникални забележителности. Ще посетим замъка Малборк. Той е построен от рицарите на Тевтонския ордер в чест на Дева Мария. Какво е характерно за него - той се разпростира на 210 дка - най-големият замък в света. Вътре има църкви, дворци, музеи и наистина си заслужава да се види!”

В столицата Варшава 

приключва екскурзията на “Елфи турс”. Градът, възкръснал от пепелта, е известен с това, че по време на Втората световна война 85% от него са били унищожени, но днес няма помен и от това. Варшава е уникален културен паметник, чиято стара част е изцяло под закрилата на ЮНЕСКО. По време на туристическата обиколка ще се разгледат Стария град /Старо място/, Кралският дворец и  Дворецът на културата и науката. Най-вълнуващо определено е посещение то на Двореца „Виланов“, което се заплаща допълнително. Той е известен като Полския Версай и впечатлява с отличителния си бароков стил. Дворецът е построен от крал Ян III Собиески в последната четвърт на 17-ти век.

Полша наистина крие много тайни и великолепни гледки, така че определено си заслужава да влезе в списъка за пътувания! Като дестинация предлага красиви градове, богато културно наследство, уникални природни забележителности и ниски цени. Това съчетание прави страната привлекателна за туристи и е предпоставка за незабравимо пътешествие.

Йоана ШомоваАнкета

Къде почивахте лятото?


Резултати