Транспорт

Wizz Air е обявена за най-устойчива нискотарифна авиокомпания в света

  26.06.2023 12:47  
Wizz Air е обявена за най-устойчива нискотарифна авиокомпания в света

Wizz Air, най-бързо развиващата се авиокомпания в Европа и най-екологично устойчивата в света, бе обявена за най-устойчивата нискотарифна авиокомпания за трета поредна година на Световните награди за устойчивост 2023 на World Finance.

На наградите бяха отличени показателите за устойчивост на Wizz Air и ангажимента на авиокомпанията да намали интензивността на емисиите с още 25% до края на десетилетието. Журито оцени постоянните инвестиции на авиокомпанията в най-новите технологии, непрекъснатия процес по обновяване на флотилията ѝ, инициативите за горивна ефективност, партньорствата за устойчиво авиационно гориво (SAF), включително инвестициите в научноизследователска и развойна дейност, както и проучването съвместно с Airbus на самолети, използващи водородно гориво.

За пета поредна година Световните награди за устойчивост на World Finance оценяват компании, които поставят устойчивостта на фокус в дейността си. Категориите на наградите обхващат тридесет индустриални сегмента – от здравеопазването и дигитални валути до авиация.

Wizz Air постигна най-ниската си въглеродна интензивност в историята – 53,8 грама на пътник/км през финансовата 2023 година, която е с 6% по-ниска спрямо нивата преди COVID. За да постигне това, авиокомпанията инвестира в своята флотилия, като заменяпо-старите самолети с нови Airbus A321neo, които предлагат значителни екологични ползи по отношение на намаляване на шума и разхода на гориво, като в момента могат да летят с до 50% SAF смес. Делът на новите самолети  Airbus A320 с технологията „neo“ вече надхвърля 50% от флотилията на Wizz Air. 

Wizz Air има разработена стратегия за устойчиво авиационно гориво (SAF), която включва споразумения с доставчици за изкупуване на гориво в бъдеще. Авиокомпанията вече си партнира с Mabanaft, Neste, OMV и Cepsa, а през април 2023 г. Wizz Air обяви първата си капиталова инвестиция в компания за биогорива – Firefly Green Fuels, за да подкрепи допълнително развитието на SAF в Обединеното кралство. През май 2023 г. авиокомпанията, като част от Indigo Partners, инвестира в базираната в САЩ стартъп компания за устойчиво авиационно гориво Clean Joule.

Ивон Мойнихан, мениджър „Корпоративно управление и ESG“ в Wizz Air, заяви: „За нас е истинска чест да получим признание за непрестанния си ангажимент към устойчивите практики в авиационната индустрия от World Finance за трета поредна година. В Wizz Air сме изцяло отдадени на приоритета за намаляване на интензивността на въглеродните емисии и въвеждането на иновативни практики. Стартирахместратегически инициативи, включващи инвестиции в най-новите технологии за алтернативни авиационни горива, както и проучване на възможността за самолети с нулеви емисии, задвижвани с водород. Тази награда е доказателство за упоритата работа и отдадеността на нашия екип, който работи по проектите, свързани с околната среда, като гарантира, че ще останем лидери в областта на устойчивото развитие и ще сме водещи в сектора на нискотарифната авиация.“

Моника Войчик, ръководител на специалните проекти в World Finance, заяви: „Списание World Financeотличава компании, които активно се ангажират към значителни промени в областта на околната среда, обществото и корпоративното управление. Устойчивоторазвитие става все по-важно предвид състоянието на планетата. Бяхме особено впечатлени от постиженията на Wizz Air, която се превърна във водеща авиокомпания на пазара с изключителни показатели по отношение на устойчивостта. Авиокомпанията инвестира в най-новите технологии, като непрекъснато усъвършенства процеса понамаляване на въглеродния отпечатък на пътник, както иоперира една от най-младите самолетни флотилии в света. Самолетите на Wizz Air са с най-ниски показатели за интензитет на CO2 в Европа, а инвестициите в научноизследователска и развойна дейност към Firefly Green Fuels допринасят за цялостната ESG стратегия.“

За Wizz Air:

Wizz Air, най-бързо развиващата се нискотарифна авиокомпания в Европа, оперира флотилия от 181самолета Airbus А320 и А321. В Wizz Air екип от авиационни експерти предоставя висококачествено обслужване и много ниски цени на билетите, което прави Wizz Air предпочитаният избор на 51 милиона пътници за финансовата година F22, приключваща на 31 март 2022 г. Wizz Air е листната на Лондонската фондова борса под тарифен номер WIZZ. Наскоро компанията бе класирана в топ 10 на най-безопасните авиокомпании в света за 2022 г. от AirlineRatings.com – единствената световна агенция за безопасност и рейтинг на авиокомпаниите, а също и бе обявена за Авиокомпания на 2020 г. и 2023 г. от Air Transport Awards – най-желаното признание, което авиокомпания или отделна личност може да получи, открояващо личност или организация за впечатляващо представяне, иновации и ексклузивна услуга. Wizz Air беше призната за „Най-устойчивата нискотарифна авиокомпания“ от Световните награди за финансова устойчивост за 2022 г. и за „Глобално екологично устойчивата авиокомпания на годината“ от CAPA-Centre for Aviation Awards for Excellence 2022.Анкета

Къде почивахте лятото?


Резултати