Новини Събития

Дубровник забрани куфарите на колелца и налага глоба от 265 евро

  28.06.2023 09:20  
Дубровник забрани куфарите на колелца и налага глоба от 265 евро

Със своите забележително стръмни и неравни калдъръмени улички, Дубровник не е най-лесното място за придвижване на предпочитащите куфари на колелца. Въпреки това посетителите, които дърпат шумни куфари по улиците на града, са обичайна гледка - досега.

Благодарение на новите правила, дори и да искате да покажете куфара си на колелца из Дубровник, няма да можете да го направите. Градът официално забрани движението на куфари на колелца по улиците на стария си град, което означава, че пътниците няма да имат друг избор, освен да носят чантите си.

Новата политика беше обявена от кмета на града Мато Франкович, който заяви, че това е опит да се ограничи шумовото замърсяване в града. Засега на посетителите все още ще бъде разрешено да имат куфари на колелца, но няма да им бъде позволено да използват колелата. Тези, които бъдат хванати да дърпат куфарите си на колелца (едва ли могат да бъдат пропуснати), ще бъдат глобени с 265 евро

Забраната за носене на куфари на колелца влиза в сила от 1 юли, но очевидно е част от по-голям план за забрана на туристите да носят каквито и да било куфари в Дубровник, пише TimeOut.

От ноември местната управа възнамерява да създаде система, чрез която пътниците да оставят чантите си извън града. След това чантите ще бъдат транспортирани директно до адресите на гостите от куриери.

Дубровник е една от най-популярните дестинации в Хърватия. Известен с великолепния си стар град, несравнимата гледка към морето и перфектните близки плажове, той е любимо място за туристите не само през лятото. Неотдавна дори бе обявен за най-пренаселената дестинация в Европа.