Новини Събития

Банско става световна столица на дистанционната работа

  29.06.2023 09:20  
Банско става световна столица на дистанционната работа

Bansko Digital Nomad Fest се провежда и тази година. До 2 юли планинското градче е домакин на над 700 дигитални номади и дистанционни работници от целия свят. Идеята на фестивала е да събере на едно място хора, които сами избират къде и как да работят, с възможност да обменят идеи, да представят своите бизнес начинания и да се насладят на природните дадености, бита на местните хора и културното наследство в Пирин. Още преди 7 години, когато в Банско се създаде първото coworking пространство, градът се превърна в основен дигитален номадски център в Европа. Много номади дори станаха жители на Банско.

Бързият растеж на общността на дигиталните номади не може да бъде пренебрегнат, като се увеличи с 131% от 2019 г. насам. Дистанционната работа стана новата норма, а професионалистите избират начин на живот, независим от местоположението, който им осигурява свобода, гъвкавост и безкрайни възможности за личностно развитие. Една от новите теми на дигиталните номади тази година е оптимизация на работния режим така, че да събере активната дейност в рамките на 25-часова работна седмица.

Bansko Nomad Fest измина дълъг път от своето скромно начало през 2020 г. Въпреки че стартира по време на пика на пандемията с едва стотина участника, събитието непрекъснато се разраства и печели признание. Миналата година Bansko Nomad Fest привлече над 550 участници от 41 държави, демонстрирайки нарастващата си привлекателност.

Защо в Банско?

Това, което отличава Банско, е неговият визионерски подход към подпомагането на екосистемата на дигиталните номади. Градът може да се похвали с най-модерното пространство за съвместна работа, което се превърна в център на творчество и сътрудничество. Основано от Matthias Zeitler през 2016 г., Coworking Bansko е сърцето на общността, която се състои от над 100 номада през годината и организира Bansko Nomad Fest.

Тъй като Банско се стреми към признание като Европейска столица на културата и Световна столица на спорта, градът постоянно демонстрира своята ангажираност към съвършенството. С това събитие планинското градче е на път да се превърне в Световна столица на дистанционната работа.