Анализи Новини

Вижте 50-те най-добри плажа в Европа за 2023 г.

  30.06.2023 09:43  
Вижте 50-те най-добри плажа в Европа за 2023 г.

От бреговете на Канарските острови до Арктическия кръг в Норвегия - най-обширният каталог за плажни ивици в света Worlds 50 beaches изготвя класациите си с помощта на над 750 от водещите световни експерти в областта на пътуванията.

Вижте кои са най-добрите плажове в Европа за 2023 г.:

1. Reynisfjara, Исландия

Pixabay

Плажът Reynisfjara е различен от всеки друг, който сте виждали. Неговата груба и драматична привлекателност, заедно с чистата му енергия, ще ви поразят.

За разлика от традиционните плажове с техните ярки цветове, Reynisfjara демонстрира различен вид красота, която не можете да си позволите да пропуснете да изпитате поне веднъж в живота си.

Черният пясък, ледниците и колоните базалт са само няколко компонента, които карат това място да изглежда като от съвсем друг свят. Можете да прекарате часове в изследване на всяко кътче и пролука, заснемайки различни ъгли.

Просто казано, ако искате да усетите природата в основата й, това е мястото.

2. Navagio, Гърция

Pixabay

Известен още като Плажът на корабокрушението, това е една от най-сниманите дестинации в Гърция и неизменно се нарежда сред най-добрите плажове в света.

Това, което го прави толкова уникален, са останките от кораб от 1983 г., действащ като притегателен център на този наистина зашеметяващ рай. Разположен в грандиозен уединен залив, заобиколен от извисяващи се златни скали, посетителите могат да стигнат до плажа само с лодка.

Плуването в тюркоазените води, докато се наслаждавате на спиращата дъха околност, несъмнено е спомен, който да пазите цял живот. Тъй като плажът има такава страхотна репутация, вие ще споделите рая с други пътници, но все пак си заслужава пътуването.

3. Goloritze, Италия

Pixabay

Сардиния предлага безкрайни вълшебни плажове, но Goloritze е най-високо оценен от експертите на Worlds 50 beaches и е лесно да се разбере защо. Той е особено уникален и известен с величествения си варовиков връх, достигащ 143 метра над залива.

Водата е толкова чиста, че бихте помислили, че е от чешмата, а уникалните скални образувания правят мястото забележително. Ако отидете пеша, трябва да извървите цели 4 км, но щом го видите, ще знаете, че си е заслужавало.

Ако не ви се разхождате, пътуването с лодка е по-добро решение. Плажът е защитена зона, така че ще трябва да плувате, за да стигнете до брега, но в тази кристално чиста вода едва ли ще имате нещо против.

4. Moro, Испания

Pixabay

Това е един от най-зрелищните плажове в Европа. Остров Майорка в Испания предлага много невероятни заливи, но този е наистина невероятен.

Предлага малък участък от най-перфектния бял пясък, скрит от драматични варовикови скали и вода, толкова тюркоазена, че ще трябва да мигнете, за да повярвате, че съществува.

Трябва да се спуснете надолу по скалата и да паркирате далеч, но няма съмнение, че този плаж си заслужава посещението. Уверете се, че ще пристигнете рано, за да станете свидетели на истинската му красота в по-малко пренаселено време или елете по-късно през деня за най-вълшебния залез.

5. Vaeroy, Норвегия

Нека се отправим на север към Лофотен в Норвегия, където ни чака Vaeroy. Този плаж е абсолютна магия и не прилича на други пясъчни участъци, с отдалеченото си местоположение, надничащи планини, извисяващи се скали и красива тиха вода.

Посетителите могат да се разходят из фантастичния пейзаж и терен и да се насладят на освежаващите изумрудени води. Плажът се намира близо до бреговете на старомодно и уютно градче, известно с вкусната си норвежка кухня и топло кафе, което предлага много неща за правене.

Експертите на Worlds 50 beaches препоръчват екскурзия до Punn Sanded, по време на която ще стигнете до върха и ще бъдете възнаградени с гледка, която ще накара сърцето ви да забие лудо заради целувката на изумрудените води с красивата пясъчна ивица.

Ето и останалите плажове от класацията:

6. Myrtos, Greece

Pixabay

7. Capriccioli, Italy

Pixabay

8. Pasjaca, Хърватия 

9. Marinha, Португалия

Pixabay

10. Balos, Гърция 

Pixabay

11. Achmelvich, Шотландия

12. Kaputas, Турция

Pixabay
Pixabay

13. Grotte de Benagil, Португалия

14. Rabbit, Италия 

15. Mariolu, Италия  

16. Alzada, Испания 

17. Coticcio, Италия 

18. Свети Стефан, Черна гора

 

19. Elafonissi, Гърция 

20. Luna, Италия

21. Gjibe, Албания

22. Cofete, Испания

23. Palombaggia, Франция

24. Mitjaneta, Испания

25. Porto Katsiki, Гърция

26. Betina Cave, Хърватия

27. Mondrago, Испания

28. Ses Illetes, Испания

29. Comporta, Португалия

30. Sansone, Италия

31. Podrace, Хърватия

32. Marasusa Tropea, Италия

33. Gat, Испания

34. Saleccia, Франция

35. Durness, Шотландия

36. Bolonis, Испания

37. Kelebekler Vadisi, Турция

38. Порто Санто, Португалия

39. Златен рог, Хърватия

40. Червен плаж, Гърция

41. St. Ninian's, Шотландия

42. Dueodde, Дания

43. Three Cliffs, Уелс

44. Seychelles, Гърция

45. Sarakiniko, Гърция

46. Sa Caleta, Испания

47. Calanque D'en-vau, Франция

48. Durdle Door, Англия

49. Diamond, Исландия

50. Oludeniz, Турция