Анализи

Чуждите туроператори не отчитат анулации за България

  30.06.2023 10:07  
Чуждите туроператори не отчитат анулации за България
Водата по Българското Черноморие е чиста
  Мирослав Иванов

Големите европейски туроператори не отчитат анулации за Българското Черноморие заради хибридната атака във връзка с чистотата на морската вода след взрива на язовир "Нова Каховка" в Украйна. Това показват данните на германските и британските компании. Туроператорите и хотелиерите отчитат единствено отлив на български и румънски туристи.

 "Засега няма анулирани резервации на почивки за България на германския пазар и туристите си пристигат. Следим ситуацията и всеки ден подаваме актуална информация към Германия", заяви за TravelNews Калин Сутев, представител на големия германски туроператор DER Touristik (към който е и ITS) и управител на „Дестинейшън Туристик Сървисис“. Той изпраща официалните данни от Министерството на околната среда и водите и от Министерството на туризма. "Германците вярват в институциите за разлика от българите и спекулациите не се отразяват на резервациите. Водата по Българското Черноморие към момента наистина е много чиста", отбеляза Сутев. Той се надява замърсяването да не достигне до нашето крайбрежие, защото тогава може да има негативно отражение за сезона.
Същото подчерта и Иван Грошев, управител на „МТС България“, който представлява големия британски туроператор Jet2Holidays. "Във Великобритания няма анулации за почивки в България. Ситуацията засега е нормална", каза той. Според него институциите в лицето на МОСВ и Министерството на туризма трябва да продължат да правят мониторинг и подават всекидневна информация за чистотата на морската вода. Това е важно, за да няма негативен отзвук в Западна Европа. Сутев и Грошев обясниха, че отлив се забелязва на български и румънски туристи.
Зам.-председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Веселин Налбантов коментира пред TravelNews.bg, че вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел е добре да изпрати писма на своите колеги в ЕС, в които да обясни, че водата е чиста и няма опасност за нашите курорти от замърсяване. Той е собственик и на хотел "Колизеум" в Слънчев бряг. "Морето тази година е кристално чисто и плажът в най-големия ни курорт е прекрасен", подчерта Налбантов. Той е готов да покаже пред обществото чрез гмуркане, че мидите и другите морски видове стават за ядене и няма нищо притеснително. Налбантов също обясни, че ги няма българските и румънските туристи.
Министърът на околната среда и водите Юлиан Попов посочи, че има целенасочена кампания срещу българския туристически сезон. „Има информация за пропаганда между водещи руски журналисти, които обсъждат как да се възползват от взрива на язовир "Нова Каховка", за да провалят туристическия сезон на България и на Румъния”, каза Попов. Целта била да се постигне недоволство и протести за мир.

„За чистотата на морската вода е нужно постоянно да правим проби и да информираме хората”, обясни Попов. Той каза, че с началника на Военноморското училище във Варна работят в тясно сътрудничество и там следят всички водни течения. „Наблюдението е непрестанно. Ситуацията след взрива се подобрява. В директна връзка съм с колегите си от Румъния и от Украйна, като публикуваме получената информация”, подчерта Юлиан Попов.

Мирослав Иванов