Новини Събития

Ще ти шибна един: Англичани се оплакаха от грубост в заведение в Слънчев бряг

  30.06.2023 19:58  
Ще ти шибна един: Англичани се оплакаха от грубост в заведение в Слънчев бряг

Британски туристи са станали жертва на грубо отношение, придружено със заплахи и удари от собственик на заведение в Слънчев бряг. Това се твърди в публикация в социалните мрежи, придружена с видеоклипове от ранните часове на 29 юни, заснети от потърпевшите (бел.ред. - малко преди публикуването на този текст, публикацията вече беше недостъпна), съобщава "Дневник".

От медията се свързват с Росен Георгиев, който разказва, че трима младежи са посетили заведение Beach Bar Mania в курорта. Той каза, че е бивш колега на бащата на едно от момичетата в компанията, която е разказала пред него за неприятната ситуация.

Сблъсък заради грешна сметка

На тръгване след посещение в заведението младежите са поискала да платят сметката си с карта, но момичето било таксувано вместо с 15 лв., каквато твърдят, че е била стойността на сметката, с 97 британски лири (220 лв.) Клиентите са поискали да отменят транзакцията и са предложили да я направят наново или да платят в брой, но при опит да говорят със собственика, той ударил едно от момчетата в групата.

"После сядат спокойно да обсъдят нещата и да оправят транзакцията, но видимо неадекватен собственикът хваща и хвърля едното момиче на земята", разказва Росен Георгиев, който описва историята и във фейсбук и публикува в социалната мрежа кадри от сблъсъка.

В един от видеоклиповете се вижда как британците рзговарят с българин (който е съпруг на управителката на заведението) и го призовават да седнат на масата спокойно и да обсъдят ситуацията като настояват всички да се държат мило и възпитано един с друг. След няколко призива да бъде спокоен и да седне, българинът заявява на английски, че няма да седне, а след това видимо изнервен казва на български: "След малко ще ти шибна един", след което им крещи да млъкнат и ги гони от помещението.

"Вика се полиция, която идва и гледа клипчетата, почват само да се смеят и да пушат цигари. Няма задържани, няма връщане на пари, няма извинение дори", описва ситуацията Георгиев, на когото е била разказана.

Разминаване с полицията

В съобщение до "Дневник" той казва, че е била повикана полиция, служителите на реда са гледали видеокадрите, но не са направили нищо.

"Казали им да отидат да подадат жалба в полицейското. Отишли и естествено никой не говори английски. Казали им днес (29 юни през деня) пак да отидат. Днес отиват за втори път да видят дали някой случайно говори английски език на морето...", разказва още Росен Георгиев.

От Областната дирекция на полицията в Бургас съобщиха, че и двете страни са поканени в районното управление в Несебър за изясняване на случая, но от тях е получен категоричен отказ.

"В патрулиращия екип и двамата служители говоря английски, но естеството на работата им, не предполага изясняване на казуси на място. Ето защо те са отправили покана към двете страни за посещение в РУ Несебър, но не са получили потвърждение от поканените", подчертават от полицията в Бургас.

"Твърденията, че едната страна - английски туристи са посетили РУ Несебър за подаване на жалба, но са върнати, поради липса на преводач, не отговорят на истината. В РУ Несебър на непрекъснат режим работят квалифицирани преводачи от английски език и нито един жалбоподател не се връща без сигналът му да бъде взет под внимание", посочват още от полицията.

От там уточняват, че английските туристи въобще не са посетили районното, което се виждало на записите от охранителните камери, разположени в близост и в самото районно управление.

"Призоваваме, както гражданите, така и медиите, при разпространяване на информация, касаеща полицейски действия, да се позовават на достоверни източници и да предоставят данни, кореспондиращи с обективната действителност. В противен случай се стига до тиражиране на невярна информация, накърняваща професионалните действия и имиджа на служителите на реда", казаха от полицията в Бургас.

От "Дневник" се свързват за въпроси и с Британското посолство по случая. От там отговориха, че не са потърсени за консулска помощ относно този инцидент, нито са уведомявани за други подобни инциденти и препращат за помощ и съвети за британски граждани, пътуващи до България да прочетат съветите на сайта на посолството.

Управителите и собствениците на Beach Bar Mania засега отказват да коментират случая.

Потърсихме с допълнителни въпроси британските граждани чрез Росен Георгиев, който обясни от тяхно име, че те не желаят да говорят с медии, тъй като до края на престоя им в България има още седмица и се притеснявали от опити за саморазправа.