Новини Транспорт

Пилотите на Ryanair готвят стачка на 15 и 16 юли

  05.07.2023 08:28  
Пилотите на Ryanair готвят стачка на 15 и 16 юли

Пилотите на Ryanair, базирани в Белгия, заплашват да предприемат стачни действия на 15 и 16 юли. Те настояват заплатите им да бъдат върнати на нивата отпреди пандемията, след като се отказаха от 20% от възнаграждението си в началото на кризата с коронавируса. Заявиха също, че е неприемливо плановете на Ryanair да промени работното им време и да им дава по-малко време за почивка. Ако Ryanair не започне преговори до 7 юли, след две седмици пилотите ще излязат на протест за цял уикенд, съобщи информационният сайт VRT.

По-рано тази година кабинният екипаж на Ryanair стачкува заради лошите условия на труд. Сега и пилотите заплашват да започнат протестни действия.

"От шест месеца се опитваме да водим диалог с Ryanair, но без резултат, така че сега трябва да дръпнем аварийната спирачка", казва Ханс Елсен от християнския профсъюз ACV Puls.

От пет до шест дни в режим на готовност

Трудовият им договор гласи, че пилотите трябва да бъдат на разположение за излитане по всяко време на деня в пет последователни дни. Сега компанията иска да промени трудовото споразумение и да постави пилотите в готовност за шести пореден ден, като по този начин губят един ден почивка.

"В белгийското законодателство ясно е посочено, че Ryanair не може да променя това едностранно. Те вече са получили няколко уведомления по този въпрос, но просто ги игнорират", продължава Елсен. "На теория Ryanair спазва белгийските правила, но на практика прилага това, което иска, без да се съобразява с условията на труд."

Компанията печели, но заплатите остават на пандемични нива

Друг проблем, с който се борят пилотите на Ryanair, е, че заплатите им не са се променили от пандемията насам. През 2020 г. те се съгласиха на 20-процентно намаление на заплатите, за да помогнат на компанията по време на кризата с коронавируса. "Сега Ryanair отново реализира печалба от 1,8 млрд. евро, "Шарлероа" е втората най-печеливша база, но компанията не иска да сподели печалбата си със своите пилоти."

Ще има ли стачка?

Пилотите вече обявиха намерението си да стачкуват на 15 и 16 юли, но все още има вероятност стачката да бъде предотвратена. "Само ако до петък следобед Ryanair откаже да седне на масата за преговори, ще предприемем ефективни стачни действия", подчерта Елсен.

"Знаем, че това може да причини много затруднения на пътниците, но вече шест месеца се опитваме да водим диалог - без резултат. Ryanair е компания, която се вслушва само когато ѝ е икономически изгодно. Надяваме се, че с тези действия ще ги принудим да седнат и да изслушат нашите пилоти".