Анализи Новини

Турция очаква с 30% повече туристи за здравен туризъм

  05.07.2023 09:00  
Турция очаква с 30% повече туристи за здравен туризъм

Турция очаква да приеме над 1,8 милиона здравни туристи през 2023 г.,с увеличение от приблизително 30 процента, заяви Фируз Баглъкая, президент на Асоциацията на турските туристически агенции (TÜRSAB).

Хюрийет

Баглъкая отбеляза, че според Турския статистически институт (TÜİK) броят на посетителите, дошли в страната по здравословни и медицински причини, включително граждани, живеещи в чужбина, надхвърли 1,4 милиона миналата година.

Тя подчерта, че възходящата тенденция продължава и тази година. „През първите три месеца на 2023 г. броят на посетителите, идващи в нашата страна по здравословни и медицински причини, се е увеличил с 37,5 процента в сравнение със същия период на 2022 г., достигайки 474 114. Очакваме растежът на здравния туризъм да продължи и през следващия период.“

Хюрийет

Баглъкая подчерта, че Турция е една от най-важните дестинации в света в областта на здравния туризъм.

Гинекология, вътрешни болести, офталмология, медицинска биохимия, обща хирургия, стоматология, ортопедия и травматология, инфекциозни болести и УНГ са най-предпочитаните клинични специалности от международните пациенти, идващи за здравен туризъм. Освен това трансплантацията на коса, естетичните услуги също представляват голям интерес“, обяви Баглъкая.

Хюрийет

Според информация от туристически агенции, работещи като оторизирани посреднически организации в областта на здравния туризъм, значителна част от гостите, посещаващи Турция със здравна цел, идват за трансплантация на коса. „Истанбул стана най-важния световен център за трансплантация на коса“, допълни тя.

„Поради нарастващото търсене, Анталия и Измир също започнаха да приемат голям брой здравни туристиза трансплантация на коса. Това е изключително приятно развитие. Очакваме броят на хората, идващи за трансплантация на коса, да се увеличи с около 20 процента тази година в сравнение с 2022 г.“

През първото тримесечие на тази година приходите от здравен туризъм са се увеличили с 10,7 процента спрямо същия период на 2022 г., достигайки $453,7 милиона. Затова можем да кажем, че тенденцията на нарастване на приходите от здравен туризъм ще продължи“, допълни тя.

Хюрийет

Подкрепата на Министерството на търговията също е много важна, подчерта Баглъкая. То предоставя сериозни стимули на нашите агенции и здравни институции за развитието на здравния туризъм. Порталът https://healinturkiye.gov.tr ​​играе важна роля в популяризирането на нашите агенции и здравни институции на правителствено ниво, което засилва доверието и референциите в клиентите.