Новини Транспорт

Авиокомпаниите са отговорни за адекватната първа помощ

  06.07.2023 15:08  
Авиокомпаниите са отговорни за адекватната първа помощ

Aвиокомпаниите носят отговорност, ако предоставят неадекватна първа помощ на пътници, ранени по време на полет, постанови висшият съд на ЕС в четвъртък.

Магистратите се произнесоха по запитване на Върховния съд във Виена, което гледа дело на пътник, търсещ обезщетение от "Австрийските авиолинии", след като е бил залят с горещо кафе по време на полет. Според ищецът изгарянията, които е получил, са се влошили заради неадекватна помощ, която му е оказана на борда.

Върховният съд на Австрия потърси разяснения дали първата помощ трябва да се разглежда като част от произшествието съгласно Конвенцията от Монреал, регулираща гражданския въздушен транспорт.

"Строгата отговорност на авиокомпаниите съгласно Монреалската конвенция се простира до неадекватна първа помощ, предоставена на борда на самолет", казаха съдиите от Съда на ЕС.

Магистратите са категорични, че "не може да се оспори, че има причинно-следствена връзка между падането на каната с кафе и влошаването на причинените от него телесни увреждания поради неадекватна оказана първа помощ".