Новини Събития

Академия Пендара кани фирми на безплатен обучителен тур за селски туризъм в Гърция

  08.07.2023 11:25  
Академия Пендара кани фирми на безплатен обучителен тур за селски туризъм в Гърция
Селският туризъм става все по-популярен
  Пендара

Все повече българи искат да гостуват на ферми на село, за да се запознаят със стопанствата им и да напазаруват от продукцията им. Наред с продоволствените ползи обаче, тази тенденция умножава възможностите за зедемелците да развиват успешен иновативен бизнес в туризма и да възобновяват по устойчив начин местното културно наследство. В Италия например, годишните приходи от селски туризъм са 1.5 млрд. евро, в САЩ – 1 млрд. долара, а във Франция – 7.3 млн. евро.

В тази връзка Академия „Пендара“ организира конкурс за провеждане на безплатен обучителен тур до ферми в Гърция, съобщиха за TravelNews от Фондация „Америка за България“, която осигурява финансиране по проекта „Пендара на село“. Целта е да бъде разгърнат потенциалът на микро и малкия бизнес на село в посока преживявания, комбиниращи храна, вино, култура, история и природа. Партньор е също компанията за подаръчни ваучери Gift Come True, която ще осигури менторство и пазарна реализация на успешните участници в обучението.

Крайният срок за кандидатстване е 31 юли 2023 г. Провеждането на обучителния гастрономически тур ще бъде в периода 20 – 24 октомври 2023 г. Ако посрещането на гости е вашата страст и вече имате конкретна идея за нов или подобрен туристически продукт, който искате да предложите, участвайте в конкурса за обучителния гастрономически тур до красивия полуостров Пелион в регион Тесалия, Гърция. Нека се вдъхновим от опита на нашите съседи в Гърция, с които споделяме сходна гастрономия, климатични условия и култура.

Лектори ще бъдат Николаос Саракос, ръководител на службата по контрол на качеството, инспекциите и развитието на туризма за регион Тесалия към Министерство на туризма в Гърция и Гергана Кабаиванова, експерт по селски туризъм и местни храни, основател на „Пендара“.

Кой може да кандидатства?

Поканата е отворена към кандидати от цялата страна с желание да предложат запомнящи се преживявания за селски туризъм в България. Могат да кандидатстват юридически лица, регистрирани в страната, включително регистрирани земеделски производители, микро- и малки бизнеси, предлагащи селскостопански и туристически продукти, къщи за гости и малки семейни хотели.

Какви проектни идеи се търсят?

С обучителната програма ще бъде подкрепено развитието на бизнес идеи, стъпващи на креативни преживявания, като например: кулинарни уроци и работилници, дегустации, фермерски вечери, увлекателни фермерски обиколки, гастрономически фестивали, местни пазари и др.

Кандидатите трябва да имат действащ бизнес в областта на селския туризъм: къща за гости с ферма или ферма, отворена за туристи, предлагащи изхранване с местни / занаятчийски продукти и храни. Те е добре да имат конкретна визия за бъдещето на бизнеса си. Ангажирани са с развитието на местната общност и са мотивирани да работят в партньорство с други бизнес оператори или местни представители. Бизнесът им да е представен добре в социалните мрежи: Фейсбук / Инстаграм / други платформи, както и да са активни в споделянето на знания и умения.

Какво осигурява обучителната програма?

Обмяна на опит с успешно развиващи се бизнеси в селския туризъм на Гърция. Менторство и разработване на пазарно представяне в онлайн платформите Pendara.bg за селски туризъм и Giftcometrue.com за преживявания. Пълен туристически пакет на 6-дневното гастрономическо пътешестие: транспорт, нощувки, изхранване, гид, преводач, туристическа застраховка. Разходи, които се поемат от участниците и не се покриват от „Пендара“: консумация на алкохол, лични покупки и допълнителна консумация, допълнителни туристически услуги извън планираната програма. Цена за участие на неодобрени кандидати – 2 000 лв. на човек.

Как ще бъдат избрани одобрените участници?

Одобрените участници ще бъдат избрани от Фондация „Локалфууд.бг“ / Пендара и Фондация „Америка за България“ в съответствие с критериите, посочени в раздел „Успешните кандидати“. Предвижда се двустепенна оценка, като кандидатите, преминаващи на втори етап, ще бъдат поканени на видео интервю.

Повече информация може да откриете тук

Мирослав Иванов